ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni Dışişleri Bakanı Dora Bakogiannis´e Tebrik Mesajı

24.02.2006
ABTTF Basın Bildirisi

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu´ndan Yeni Dışişleri Bakanı Dora Bakogiannis´e Tebrik Mesajı:

Erkeklerin Gösteremediği Politik Cesareti Sizden Bekliyoruz


Yunan hükümetinde gerçekleştirilen büyük çaplı revizyonun ardından Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen eski Atina Belediye Başkanı Dora Bakogiannis´e bir tebrik mesajı yazan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Bakogiannis´i yeni görevinden dolayı tebrik etti. Mektubunda „1970´li ve 80´li yıllarda azınlığımızın yaşadığı zor günler büyük ölçüde geri kalmış durumda, 90´lı yılların başından beri normal birer yurttaş statüsüne erişme yolunda ilerliyoruz. Ancak, ülkemiz Yunanistan´ın bir zenginliği olarak görülmesi ve korunması gereken azınlığımız, kendisine uluslararası hukuk ve iç hukukla tanınmış haklarından yeterince istifade edememekte, varoluşunu sürdürebilmek için gerekli koruyucu haklarını kullanamamaktadır.“ dedi. Azınlığın kimlikten, dine, siyasetten, vatandaşlığa, eğitimden vakıflara pek çok sorunla karşı karşıya olduğunun altını çizen Habipoğlu sözlerini„Ülkem Yunanistan´ın ilk kadın dışişleri bakanı olarak sizin, erkeklerin yapamadığını yapabileceğinize ve büyük bir siyasi cesaretle azınlığımızın sorunlarını çözerek, Batı Trakya Türklerinin kendi ülkesinde rahat yaşamasını sağlayacağınıza sonuna dek inanıyoruz“ diye tamamladı.


Mektubun aslını okumak için lütfen buraya tıklayınız »


Mektubun Türkçe metni şöyle:


Sayın Dora Bakoyannis,

Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmenizi, Batı Trakya Türk azınlığının her bir ferdi gibi sevinerek öğrendim. Ülkemiz Yunanistan ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin azınlıkların yaşamına hep olumlu yönde etki yaptığını bilen bir azınlık mensubu olarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi olması ve bakanlığınıza bağlı bir azınlık olarak yaşam koşullarımızın iyileştirilmesi konusunda en başarılı biçimde çalışacağınızdan şüphem yok.

1970´li ve 80´li yıllarda azınlığımızın yaşadığı zor günler büyük ölçüde geri kalmış durumda, 90´lı yılların başından beri normal birer yurttaş statüsüne erişme yolunda ilerliyoruz. Ancak, ülkemiz Yunanistan´ın bir zenginliği olarak görülmesi ve korunması gereken azınlığımız, kendisine uluslararası hukuk ve iç hukukla tanınmış haklarından yeterince istifade edememekte, varoluşunu sürdürebilmek için gerekli koruyucu haklarını kullanamamaktadır.

Maalesef ülkemiz Yunanistan, bizleri kendi istediğimiz biçimde „Türk“ olarak tanımaktan kaçınmakta, hiçbir yasadışı faaliyete karışmamış derneklerimizi kapatarak, örgütlenme hürriyetimizi sınırlamaktadır. 21. yy.ın Avrupa Birliği´nin bir parçası ülkemiz Yunanistan´ın diyaloga kapalı tavrı nedeniyle sorunlarımızı Atina´da değil, Strasbourg´da, Brüksel´de çözmeye çalışmaktayız. Kendi seçtiğimiz müftüler, arzumuz hilafına göreve getirilmemekte, azınlığımızın tasvip etmediği atamayla gelmiş kişiler bu makamları ellerinde tutmaktadır. Azınlğımızın temel kurumları vakıflarımızda 40 yıla yakın süredir seçimler yapılamamakta, kendimizin seçmediği yöneticileri denetleyememekteyiz. Eğitimimiz atılan olumlu adımlara rağmen kann kaybetmeye devam ediyor. Lozan´a aykırı olarak kurulmuş SÖPA´dan yetişen öğretmenler, maalesef eğitim verme kapasitesinden mahrumdurlar. 1993´den beri uygulanan % 3´lük seçim barajının bağımsız adaylara da uygulanması, azınlığımızca siyasi hürriyetlere bir kısıtlama olarak algılanmaktadır. Diğer yandan 1955´den 1998´e kadar uygulama bulan Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılmış 80 bin dolayında insanımız için kapsamlı bir çözüm üretilebilmiş değildir.

Ülkem Yunanistan´ın ilk kadın dışişleri bakanı olarak sizin, erkeklerin yapamadığını yapabileceğinize ve büyük bir siyasi cesaretle azınlığımızın sorunlarını çözerek, Batı Trakya Türklerinin kendi ülkesinde rahat yaşamasını sağlayacağınıza sonuna dek inanıyorum. Bizler yalnızca ülkemiz Yunanistan´ın kalkınması için çoğunlukla elbirliğiyle çalışmak ve Yunanistan mozayiğini bütünleyen farklı bir renk olarak yaşamak istiyoruz. Bizlere bunun için bir şans vereceğiniz ve azınlığımızla diyalog kapılarını her zaman açık tutacağınız ianancıyla yeni görevinizde başarılar dilerim.

İçten saygı ve selamlarımla.

ABTTF Başkanı
Halit Habipoğlu