ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Papandreu´ya Tebrik

14.02.2006
ABTTF Haber:

Papandreau´ya Tebrik

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreau´ya bir mektup yazarak, kendisini Sosyalist Enternesyonalin başkanlığına getirilmesinden dolayı tebrik etti.

Dışişleri Başkanlığı döneminde, zamanın Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile birlikte Türk – Yunan ilişkilerinin dostane bir havaya bürünmesinde önemli katkıları olan Yorgo Papandreau, tüm dünyadan sosyalist ve sosyal demokrat siyasi partileri bir araya getiren Sosyalist Enternasyonal´in başkanlığına getirildi. Yunanistan´da anamuhalefette bulunan PASOK (Pan-Hellenik Sosyalist Hareket) partisinin başkanlığı görevini yürütmekte olan Papandreau´yu getirildiği yeni görevinden dolayı tebrik eden ve başarılar dileyen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu mektubunda, „Hükümetteki görev döneminizde gerçekleştirdiğiniz açılımlarla, azınlığımızın insani yaşam koşullarına kavuşması için önemli adımlar attınız ve ülkemizden görmeye maalesef alışık olmadığımız diyalog kapılarını aralayarak, biz Yunanistan´ın Türk azınlığın kalbinde emsalsiz bir yer kazandınız.“ dedi.

Papandreau´nun Dışişleri Bakanlığı döneminde azınlık hakları konusunda atılan adımların izleyen dönemlerde devam etmediğini belirten Habipoğlu, azınlığın kimlikten eğitime, dinden siyasete pek çok alanda yaşadığı sorunları aktardı. Yunan Vatandaşlık Yasası´nın yarattığı mağduriyetlerin hala giderilmemiş olduğunun da altını çizen ABTTF Başkanı, mektubuna „Ülkemiz Yunanistan´ın ana muhalefet lideri ve Sosyalist Enternasyonal´in başkanı olarak, insancıl ve diyaloga açık çizginizin süreceğine ve hükümette olduğu gibi muhalefette ve Dünya Sosyalist-Sosyal Demokratları arasında Batı Trakya Türk azınlığına ilginizin süreceğine sonuna dek inanıyoruz.„ sözleriyle son verdi.

Mektubun aslını okumak için lütfen buraya tıklayınız »


Mektubun Türkçe metni şöyle:


Sayın Papandreou,

Sosyalist Enternasyonel başkanlığına seçilmenizden dolayı sizi can-ı gönülden tebrik eder, yeni göre-vinizde sonsuz başarılar dilerim. Hükümetteki görev döneminizde gerçekleştirdiğiniz açılımlarla, azınlığımızın insani yaşam koşullarına kavuşması için önemli adımlar attınız ve ülkemizden görmeye maalesef alışık olmadığımız diyalog kapılarını aralayarak, biz Yunanistan´ın Türk azınlığın kalbinde emsalsiz bir yer kazandınız.

Ne var ki, döneminizde atılan adımların devamı gelmedi ve yıllardır beklentisi içinde olduğumuz azınlık haklarımıza hala kavuşamadık. Sizin 1999 yılında yaptığınız açıklamaların aksine bugün hala kendimizi resmen „Türk“ olarak tanımlayamıyoruz. 2005 yılı başında en üst yargı makamımız İskeçe Türk Birliği´nin ismi nedeniyle kapatılmasına karar verdi. Azınlığımızın seçtiği müftülerin yetkileri hala tanınmamakta ve vakıflarımızda 40 yıldır seçimler gerçekleştirilememektedir. Eğitim alanında gerçekleşen tüm iyileşmelere rağmen sorunlar sürmekte, Lozan´a aykırı olarak kurulan SÖPA, okullarımızın temel öğretmen kaynağı haline gelmektedir. Maalesef bu okulda yetersiz alan öğretmenler, çocuklarımıza eğitim verebilecek kapasiteden mahrumdurlar. Demokrasinin beşiği ül-kemize yakışmayan biçımde % 3´lük baraj uygulamasıyla, bağımsız adaylarımızın seçilmeleri engellenmiş bulunmaktadır. Demokrasilerde istikrar prensibi gereği normal bir uygulama olan seçim barajının, bireylere uygulanması emsalsiz bir örnektir. İş piyasasında da ayrımcı uygulamalar maale-sef 2006 yılında dahi görülebilemktedir.

Ülkemiz Yunanistan´ın ana muhalefet lideri ve Sosyalist Enternasyonal´in başkanı olarak, insancıl ve diyaloga açık çizginizin süreceğine ve hükümette olduğu gibi muhalefette ve Dünya Sosyalist-Sosyal Demokratları arasında Batı Trakya Türk azınlığına ilginizin süreceğine sonuna dek inanıyoruz.

Tüm bu duygularla çalışmalarınızda başarı dileklerimi yineler, sevgi ve selamlarımı sunarım.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı