ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İşbirliğimiz Sürecek

14.02.2006
İşbirliğimiz Sürecek

Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği´ni (DITIB), Köln´deki merkezinde ziyaret eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Genel Sekreter Mustafa Kasap ve yönetim kurulu üyesi Sami Yusuf, DİTİB Başkanı Rıdvan Çakır ve Genel Sekreteri Mehmet Yıldırım ile görüşerek fikir alışverişinde bulundu.

ABTTF´nin faaliyetleri hakkında bilgiler sunan heyet adına konuşan Halit Habipoğlu, "Kırk yıla yakın süredir Avrupa´yı yurt edinmiş Batı Trakya Türkleri olarak siyasi temsilimizi kurmuş olduğumuz 29 derneğin çatı kuruluşu ABTTF ile sağlıyoruz. Azınlığımızın, Yunanistan´da maruz kaldığı haksızlıkları dünyaya duyurmayı hedef alan kurumumuz, aynı zamanda bulunduğumuz ülkelerde göçmen olarak yaşadığımız sorunların aşılması gerekliliği bilinciyle göç ve entegrasyon konularına artan bir ilgi gösteriyor. Toplumumuzun sosyal ihtiyaçlarını gidermek üzere de pek çok etkinliğe de imzamızı atıyoruz" dedi. Bir Avrupa Azınlığı olarak siyasal sosyal temsillerini ABTTF çatısı altında sağlarken, dinsel alanda temsillerinin DİTİB tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Habipoğlu şöyle devam etti: "Avrupa´da yaşayan Türk toplumunun bir parçası olarak, din eğitimi, dini kuruluşlarımızın statüsü vb. konular önceliklerimiz arasında yer alıyor, bu konularda bizler adına söz söyleyebilecek muhatap kurum, modern Türk İslamı´nın Avrupa´daki en büyük temsilcisi DİTİB´dir." dedi.

Heyet daha sonra Batı Trakya Türk Azınlığının dinsel alanda yaşadığı sorunları Çakır ve Yıldırım´a aktardı. Batı Trakya Türklerinin Avrupa´daki faaliyetlerini takdirle karşıladıklarını belirten DİTİB yöneticileri, kurumlar arasında işbirliğini geliştireceklerini belirttiler.

Karikatürler Konusu

Danimarka basınında yer bulan Hz. Muhammed karikatürlerinin diğer Avrupa basın yayın organlarında yer bulması üzerine tırmanan uluslararası krizi değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Avrupa basınında yer alan karikatürlerin, Müslümanların dini duygularını inciter nitelikte olduğunu belirterek, bu hatadan geri dönülmesi gerektiğini belirtti. Güneydoğu Avrupa´dan farklı olarak İslamla tanışması yeni olan Batı Avrupa´nın diğer inançlarla bir arada yaşamayı öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Habipoğlu, İslam dünyasında yükselen tepkilerin şiddete dönüştürülmemesi için çağrıda bulundu. Özellikle Arap dünyasından yükselen ve boyutları şiddete varan tepkilerin Müslümanları haklı oldukları davayı savunmada zor durumda bıraktığının altını çizen Habipoğlu, bu tür tepkilerin "Medeniyetler Çatışması" tezlerini benimsemiş aşırı çevrelerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.
GALERİ