ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan İğneyi Kendine de Batırabilmelidir

28.09.2005
ABTTF Basın Bürosu-Witten, 28.09.2005

Basın Bildirisi:

Yunanistan İğneyi Kendine de Batırabilmelidir

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolas Papoulias´ın Türkiye´yi azınlık hakları konusunda eleştirmesi üzerine açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu „Sınır tanımayan insan ve azınlık hakları konusunda devletlerin birbirlerine uyarılar yapması alışıldık hatta takdir edilesi bir durum, ancak böyle taleplerde bulunurken, ülkem Yunanistan´ın topraklarında yaşayan Türk, Makedon, Ulah ve Arnavut azınlıkların haklarını vermeyi unutmaması da gerekir“ dedi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulias´ın Türkiye´deki dinsel ve azınlık haklarına ilişkin açıklamasına Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´ndan (ABTTF) yanıt geldi. Papulias Türkiye´deki dinsel haklar ve azınlık haklarına saygı göstermesi gerektiğini söylemiş, bunu Avrupa Birliği ile ilişkilerin ön koşulu olarak ortaya koymuştu. Ruhban okulunun açılması ve Patrik´e ekümenik statü tanınması gibi ta-leplerde de bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı´na Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu yanıt verdi. „İnsan ve azınlık hakları coğrafyası haline gelen Avrupa Birliği´ne üyelik için aday ülkelerden bu yönde taleplerde bulunulması doğal, ancak bunlar yalnız adaylar için değil üye-ler için de geçerli yükümlülüklerdir. Ne yazık ki 1981 yılından beri Avrupa Birliği ülkesi olan ülkem Yunanistan´da azınlık hakları çiğnenmekte, bölgem Batı Trakya AB içinde bir hak ihlalleri adası olarak varlığını sürdürmekedir“ diyen Habipoğlu „Bugün Yunanistan ülkesinde yaşayan azınlıkların kendile-rini etik kimlikleriyle tanımlamasına izin vermez, etnik adlarla kurulmuş dernekleri kapatırken, uluslararası hukukun bize sunduğu haklar çerçevesinde seçtiğimiz müftülerin yetkilerini tanımayıp, bu makamları ve vakıflarımızı kendi atadığı kişilerin kontrolünde tutarken, eğitim kurumlarımızı işlemez hale getirir, bağımsız siyasi temsilciler çıkarmamızın yolunu türlü yöntemlerle tıkarken, kendinde üçüncü ülkeleri eleştirebilme gücünü bulabiliyor olması şaşırtıcı“ diye konuştu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı´nın daha önce dışişleri bakanlığı görevinde bulunduğu ve bu nedenle azınlığı iyi tanıyor olması gerektiğine dikkat çeken Habipoğlu „Yunanistan´da, ülkenin yasalara saygılı vatandaşları olan Batı Trakya Türklerine ilişkin yetkili kurum Yunan Dışişleri Bakanlığı´dır. Bu durum bir ülkenin kendi vatandaşlarını rehine olarak görmesinin en açık ibaresidir.“ dedi. Yunan dışişlerinde uzun yıllar müsteşar ve bakan olarak görev yapmasına rağmen, Cumhurbaşkanı´nın Batı Trakya Türklerinin maruz kaldığı haksızlıklardan habersiz olmasına imkan olmadığına işaret eden ABTTF Başkanı „Sayın Papoulias azınlıklar konusunda gösterdiği duyarlılığı, Batı Trakya Türkleri, Makedonlar, Ulahlar ve Arnavutlar için de göstermelidir“ dedi.