ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yorgo Papandreu Trakya’daki Müslümanlara çok kültürlü bir Yunanistan vaat ediyor.

23.01.2004
Viyana - Yorgo Papandreu Trakya’daki Müslümanlara çok kültürlü bir Yunanistan vaat ediyor.

Konuşmacı kürsüsü tam caminin önüne kurulmuştu. Tanınmış konuşmacı Atina’dan geliyordu: İktidardaki Sosyalist Pasok'un bir numaralı adayı Yorgo Papandreu, 7 Mart’ta yapılacak olan parlamento seçimleri için Trakya’daki Türk azınlığın oylarını kazanmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanı, Yunanistan’daki Müslümanların sorunlarını açıkça ele alıyor ve azınlığa geçmişte baskı yapıldığını itiraf ediyor.

Pasok'un bundan dört yıl önceki seçimlerde kıl payı kazandığı zaferde, 130 bin kişinin oyu önemli bir rol oynamıştı. Pasok, yönetim kadrosunda Kostas Simitis'in yerini Papandreu'nun almasıyla yapılan değişim sonucu biraz toparlandı ama muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi hala başı çekiyor.

Müslümanlara ilişkin zorluklar, daha onların tanımlanmasında başlıyor. Türkiye sınırında güçlü bir azınlık oluşturan etnik Türkler mi bunlar? Yoksa Müslüman Yunanlılar mı?

Yunanistan'daki Türk azınlığın büyük bir kısmının hala Slav şivesi ile konuşan Bulgar Pomaklar’dan geldiğine işaret ediliyor, geri kalanların ise Türkler ve Türkçe konuşan Romanlar oldukları belirtiliyor. Böylece Trakya’daki Türkler, Yunanlıların oldukça büyük bir kısmı gibi farklı kökenlere sahip olmuş oluyor.

Trakya'da Türkçe’ye izin veriliyor. Türkçe öğretim yapan 234 ilkokul var. Müslümanlara, çoğunluğun Yunanca konuştuğu bir toplumda yükselme şansı tanımak üzere üniversiteye girişte azınlığa özel bir kota ayrılmış.

Türk azınlık geçmişte birçok bürokratik zorluğu kabullenmek zorundaydı. Binlercesinin Yunanistan vatandaşlığı ellerinden alındı. Müslümanlar böylece bir gecede yasal statülerini kaybetmiş oldular. Papandreu bütün bunları telafi etmeye çalışıyor: "Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki duvarı yıktık, çok kültürlü bir Yunanistan yolunda ilerleyeceğiz" diyor.