ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Basın Bildirisi

14.04.2005
Kosova´da yaşayan 50 bin kişilik Türk azınlığına yönelik olarak faaliyet göstermek isteyen Yeni Dönem adlı televizyon kanalına, uzun süredir frekans tahsisi yapılmadığını ve bu konuyla ilgili görüşme taleplerinin KFOR Medya komiseri tarafından kabul edilmediğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yaşanan sancılı yıllardan sonra barışın geldiğine inandığımız Kosova´da verilen garantilere bizzat garantiyi verenler tarafından dahi tam anlamıyla uyulmadığını, çoğunluk toplumunun Türk azınlığı eritmesine açıkça eritmesine göz yumulduğu açıkça görülmektedir. „Kosova´da ki tüm toplulukların ve bu toplulukların üyelerinin haklarını koruma ve destekleme gerekliliğini gözönü-ne alarak“ hazırlanan Kosova Özyönetimi anayasal çerçevesinde „Kosova´da yaşayan tüm insanlar, ne sebeple olursa olsun hiçbir şekilde ayrımcılığa uğramadan, insan hakları ve temel öz-gürlüklerden eşit olarak yararlanır“ denmektedir, yine aynı belgede „Aynı etnik, din ya da dil grubuna mensup kişilerin oluşturduğu topluluklar, kendi etnik, kültürel, dini ve dil kimliklerini muhafaza etme, koruma ve ifade etme konusunda …haklara sahiptir“ denmektedir. Keza Kosova´da yaşayan toplulukların kendi basın ve yayın organlarını kurma hakları da, bu belgeyle kabul edilmiştir.

Kosova´da görülen bu açık hak ihlali, söz konusu olan Türk azınlıklar ise Balkan coğrafyasının her köşesinde yaşanan ihlallerin bir parçasıdır. Balkanlarda yasayan Türk azınlıklar olarak devlet ve toplumlarin baskılarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun en acı tarafı ise hem Kosova´da hem Batı Takya´da yaşayan Türk azınlıklar olarak haklarımız uluslararası antlaşmalarla güvence altına alınmışken, bunların hiçe sayılarak haklarımızın gasp edilmesidir.

Balkanlar´da dört bir koldan Türk kimliğine karşı saldırılar gerçekleşiyor. İskeçe Türk Birliği´nin yalnız ismi nedeniyle kapatılması gibi Yeni Dönem Televizyonu´nun dili nedeniyle yayın izni alamamış olması bu büyük saldırının dışa vurulan iki yüzüdür. Bulundukları ülkelerde birinci sınıf vatandaş muamelesi görmekten başka isteği olmayan barışçıl Türk azınlıklarına karşı yürütülen bu yok etme politikasına karşı tüm dünyayı artık dur demeye çağırıyoruz.

ABTTF Yönetim Kurulu Adına

Başkan Halit Habipoğlu
Yüksek Mimar