ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yargıtay'ın kararıyla ilgili Paratiritis Gazetesi'nin yorumu:

13.04.2005
Yargıtay IV. Şubesi, geçtiğimiz Cuma günü "Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği"ne ilişkin bir karar aldı. Şöyle ki: Ülkenin en üst mahkemesi, adında ve tüzüğünde "Türk" ibaresini kullandığı için böyle bir derneğin kurulmasına izin vermeme kararı aldı. Diğer bir deyişle, bu karar kısa süre önce "İskeçe Türk Birliği" için alınan kararın devamı niteliğini taşımaktadır.

Bu noktada sadece birkaç hususa değinmek istiyorum. Birincisi: Sözkonusu dernek yeni kurulmak istenen bir dernek olarak tüzük onayı için başvuru yapmıştı. Halbuki, İskeçe Türk Birliği yasal olarak kurulmuş bir dernekti ve feshedilmek isteniyordu. İkincisi: Bu karar milletvekili İlhan Ahmet için kişisel bir mağlubiyet niteliği taşımaktadır. Zira adıgeçen "Rodop" derneğinin avukatıydı ve bu derneğin durumunun İskeçe Türk Birliğinden farklı olduğunu vurguluyordu. Üçüncüsü: "Türk Kadınları Derneği" üyeleri azınlığın elit kadınlarından oluşuyordu ve başkanlığını "Gündem" gazetesinin yayıncısı Hülya Emin yapıyordu.

Peki, bu gelişmenin devamında ne mi olacak? Tabii ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilecek. Diğer bir deyişle, Rodop ilindeki "Türk kadınları" ile İskeçe'deki "Türk erkekleri" haklarını Strazburg'da arayacaklar. Bulup bulamayacaklarını ise bilemiyoruz...

Paratiritis
Giannis Giankinis

12 Nisan 2005