ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yargıtay'ın İskeçe Türk Birliği ile ilgili kararı

31.03.2005
17 sayfadan oluşmakta olan, 4.2.2005 tarihli Arios Pagos (Yargıtay) Genel Kurulu'nun "İskeçe Türk Birliği" ile ilgili kararının tamamı köşemizin ve Paratiritis tis Trakis gazetesinin elinde bulunmaktadır.Bilindiği gibi karar bir buçuk ay önce açıklanmiştı,ancak daha bir kaç gün önce temize çekilip taraflara ve ilgilenlere verilmiştir.

Tarihî ve çok ilginç bu belgenin tamamı gazetemizin sonraki sayısında yayınlanacaktır.Şimdilik,bu sütunun daha önceden bildirdiği ve doğrulanan iki bilgiye değineceğiz.Birincisi,kararın hiç bir yerinde farklı görüş yok.Pratikte bu,karara hiç bir itirazın olmadığı ve kararın oy birliği ile alındığını göstermektedir.İkincisi,daha önce 2003te mahkemeye,raportör olarak,"kendi kendini tanımlama hakkını" tanıyarak,derneğin (resmen)tanınmasını öneren Nik. Kasavetis te normal olarak Yargıtay Genel Kurulu'na katılmıştır.Anlaşılan,fikrini değiştirmiş olacak.

Bundan sonra,"İskeçe Türk Birliği" avukatları karara Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde itiraz
edeceklerini bildirmişlerdir.Şu kadarı bilinsin ki, bu mahkemenin (AİHM) kararı ile derneğin resmen
tanınması hukûkîlik kazanmamaktadır.Sadece bir ihlâl bulurlarsa,Yunan Devletini para cezasına
çarptırabilecektir.Bundan sonra da tanınmak için Yunanistan'da yeniden bir hukûkî süreç başlayacaktır. Özellikle,Strasbourg'ta haklılığını ispatlayan"Makedon Medeniyeti Evi" davasından geçen bunca seneye rağmen,hâlâ daha Yunan Mahkemeleri tarafından tanınmaması çok karakteristiktir.

Bidayet ve İstinaf mahkemelerinin kararlarına göre çok daha sağlam olarak belgelenen(Yargıtay) Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda doğal olarak İ.T.B. meselesinden dolayı Yunanistan'nın Avrupa mahkemesince mahkûm olacağı kesin değildir.Ancak çok muhtemeldir."Kendi Kendini tanımlama" temelinde A.İ.H.M.nin İskeçe Türk Birliği'ni haklı bulacağını tahmin eden yalnız milletvekili İlhan Ahmet değil. Konu hakkında flaş haber yayınlayan Cumartesi günki To Vima gazetesine göre ise, Yunanistan' Dışişleri kaynakları tarafından da, her ne kadar çok muhtemel görseler de,İ.TiB.nin Strasbourg'ta haklı çıkamayacağı vurgulanmaktadır.

30.3.2005 tarihinde "Paratiritis tis Trakis Gazetesi"nin "Fincandan Kahvehane Sohbetleri" adlı sütunda yayınlanmıştır.