ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Adalet Gözlemevi, Yunanistan’da yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dair yaşanan sorunlara dikkat çekti

28.03.2025

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin yöneticileri, Avrupa Birliği’nin temel değerlerinden olan yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün korunması ve geliştirilmesi için gerekli adımları ivedilikle atmalı, ülkemizin bağımsız kurum ve kuruluşlarından gelen uyarı ve yapıcı eleştirileri mutlaka dikkate almalıdır.”

Yunanistan’da faaliyet gösteren Adalet Gözlemevi yayımladığı açıklamada, ülkede yargı sisteminin sorgulanmasının hukukun üstünlüğü için tehlikeli olduğun kaydetti.

Son zamanlarda, özellikle Tempe’deki trajik tren kazasından sonra Yunanistan’da yargı sisteminin olumsuz bir şekilde gündeme geldiğine işaret edilen açıklamada, kamuoyu yoklamalarının yargı kurumunun işleyişine dair yaygın bir kuşku olduğunu gösterdiği, bu durumun ülkenin kurumsal yapısı açısından tehlikeli olduğu kaydediliyor.

Açıklamada, yargının bağımsızlığının özellikle yargıçların fonksiyonel ve kişisel bağımsızlıklarını koruyan kurumsal garantilerle sağlandığı not edilerek, ülkede yargı sisteminin şeffaflık ve değerlendirilme ihtiyacının adaletin kalitesini artırmak ve halkın güvenini yeniden kazanmak adına kritik bir konu olarak öne çıktığı ifade ediliyor.  

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’da faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluş olan Adalet Gözlemevi’nin ülkemizde yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dair yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekmesi hükümete uyarı niteliğinde. Ülkemizde özellikle son yıllarda art arda yaşanan hukuk skandallarından sonra vatandaşların haklı olarak yargının bağımsızlığına olan inancı iyice azaldı. Zira hükümet, siyasi amaçlarla stratejik davaları bir yıldırma aracı olarak kullanıyor, hukukun üstünlüğünü hiçe sayıyor.  Toplumumuzun ileri gelenleri ve dernekleri de yıllardır kendilerine karşı açılan stratejik davalarla sürekli baskı ve yıldırmaya maruz kalıyor. Keza yine ülkemizin en yüksek mahkemesi olan Yargıtay, toplumumuzun üç derneğinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını ve dolayısıyla uluslararası hukuku yok sayıyor, ülkemiz 17 yıldır bu kararları uygulamıyor. Ülkemizin yöneticileri, Avrupa Birliği’nin temel değerlerinden olan yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün korunması ve geliştirilmesi için gerekli adımları ivedilikle atmalı, ülkemizin bağımsız kurum ve kuruluşlarından gelen uyarı ve yapıcı eleştirileri mutlaka dikkate almalıdır.” dedi.

GALERİ