ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gökçeada ve Bozcaada’da Rum Ortodoks azınlığının nüfusu artıyor

02.10.2024

ABTTF Başkanı: “Anavatanımız Türkiye’nin izniyle Gökçeada’da 2013 yılında yalnızca 3 çocuk için özel Rum ilkokulunun açılması, ardından da 2015 yılında özel Rum ortaokulu ve lisesinin açılmasıyla adadaki Rum Ortodoks azınlığının nüfusunda ciddi oranda artış kaydedildi. Ülkemiz anavatanımızı örnek alıp bizimle iyi niyete dayalı diyaloğa girerek yıllardır dile getirdiğimiz haklı taleplerimize yanıt vermiş olsaydı bugün bu sorunları yaşamazdık ve çocuklarımız eğitim kalitesi yüksek özerk okullarımızda eğitim alma imkanına sahip olurdu.”

Büyük Helen Vakfı tarafından 28 Eylül 2024 tarihinde Atina’da düzenlenen ve Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un ana konuşmacı olarak yer aldığı konferansta Gökçeada ve Bozcaada’da Rum Ortodoks azınlığın nüfusunun artırılması ele alındı. 

Konferansta, son yıllardaki geri dönüşler sonucunda bu iki adadaki Rum Ortodoks azınlığının nüfusunun giderek arttığı belirtilerek, Gökçeada’da Rum okullarının yeniden açıldığı, asıl meselenin Rum Ortodoks azınlığına mensup gençlerin mezun olduktan sonra bu iki adada yaşamaya devam ederek yeniden gelişen bir toplum yaratması olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Anavatanımız Türkiye’nin izniyle Gökçeada’da 2013 yılında yalnızca 3 çocuk için özel Rum ilkokulunun açılması, ardından da 2015 yılında özel Rum ortaokulu ve lisesinin açılmasıyla adadaki Rum Ortodoks azınlığının nüfusunda ciddi oranda artış kaydedildi. Gökçeada’daki bu olumlu gelişmeye karşın Türk toplumunun yaşadığı Batı Trakya’da durum tam tersi. Eğitim özerkliğimizin yıllar içerisinde tek taraflı yasa ve uygulamalarla tahrip edilmesi sonucu özerk statüdeki ilkokullarımızda eğitim kalitesi devlet tarafından bilinçli olarak düşürülmüş, çocuklarımız devlet okullarına gitmeye yönlendirilmiştir. Ülkemizde öğrenci sayısı 9’dan az olan ilkokulların kapatılmasına dair bakanlık kararının özerk ilkokullarımıza da uygulanması sonucu 2011’de 188 olan ilkokul sayımız bugün 86’ya düşmüştür. Rodop ilinde nüfusun çoğunluğunu, İskeçe ilinde de nüfusun yarıya yakınını oluşturmamıza rağmen devlet, iki dilli Türk azınlık anaokulu talebimizi yıllardır görmezden gelmekte. İskeçe’deki ortaokul ve lisemizde bina sorunu halen devam ediyor, mevcut binanın kapasitesi öğrenci sayısını karşılamakta çok yetersiz. Ülkemiz anavatanımızı örnek alıp bizimle iyi niyete dayalı diyaloğa girerek yıllardır dile getirdiğimiz haklı taleplerimize yanıt vermiş olsaydı bugün bu sorunları yaşamazdık ve çocuklarımız eğitim kalitesi yüksek özerk okullarımızda eğitim alma imkanına sahip olurdu.” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com   

GALERİ