ABTTF Başkanı: “2017’deki yangından beş yıl sonra, 2022’de başlayan restorasyon çalışmalarının bakanın da ifade ettiği üzere 2025 yılının sonunda nihai olarak tamamlanması hepimizin dileği ve arzusu. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere umarız restorasyon çalışmaları caminin aslına uygun şekilde gerçekleşir ve ortak kültürel mirasımızın en güzel örneklerinden biri olan altı asırlık tarihi camimiz 2026 yılında tekrar ibadete açılır.”
2017 yılında çıkan yangında ahşap çatısının tamamı ve iç kısımlarının büyük bölümü tahrip olan Yunanistan’ın Meriç iline bağlı Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Ülkü gazetesinin haberine göre, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni, 5 Ağustos 2024 tarihinde Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’deki yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Başkanı Hristodulos Topsidis’in kendisine eşlik ettiği ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Mendoni, camideki restorasyon çalışmalarının 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiğine işaret etti.
Mendoni, bu özel projede en önemli konunun caminin ahşap çatısının yeniden inşası olduğunu vurgulayarak, Avrupa’da yapılmış en büyük ahşap projelerden biri olan bu projenin karmaşık olması nedeniyle yakından takip edilmesi ve bilimsel ve teknik metotlara uygun bir şekilde restorasyonun yapılması gerektiğini kaydetti.
Dimetoka kent merkezinde bulunan, Balkanlar ve Avrupa’daki en önemli Türk-İslam eserlerinden biri olan 600 yıllık Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında inşa ettiği ilk camidir. 2017 yılında çıkan yangında büyük zarar gören ve eşsiz ahşap çatısı tamamen yok olan caminin restorasyonu, Atina Ulusal Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan proje çerçevesinde yürütülüyor ve Kurtarma Fonu tarafından finanse ediliyor
Konuyla ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Kültür ve Spor Bakanı’nın geçtiğimiz temmuz ayından sonra bir kez daha Dimetoka’yı ziyaret ederek Avrupa’daki en önemli kültürel ve mimari eserlerinden biri olan Sultan Çelebi Mehmet (Beyazıt) Camii’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde incelemesi son derece olumlu olup kendisinin projeye verdiği önemi göstermektedir. ABTTF olarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi nezdindeki çalmalarımızda camide çıkan yangının soruşturulmasını istemiş, yangın sonrası caminin restorasyonundaki gecikmelere dikkat çekmiştik. 2017’deki yangından beş yıl sonra, 2022’de başlayan restorasyon çalışmalarının bakanın da ifade ettiği üzere 2025 yılının sonunda nihai olarak tamamlanması hepimizin dileği ve arzusu. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere umarız restorasyon çalışmaları caminin aslına uygun şekilde gerçekleşir ve ortak kültürel mirasımızın en güzel örneklerinden biri olan altı asırlık tarihi camimiz 2026 yılında tekrar ibadete açılır.” dedi.