ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Parlamentosu’ndan Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü tehdit eden ciddi gelişmeler hakkında karar

08.02.2024

ABTTF Başkanı: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen toplumumuzun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin üç kararını yaklaşık 16 yıldır uygulamayarak hukukun üstünlüğünü hiçe sayan ülkemize sert bir uyarı da şimdi AP’den geldi. Demokrasinin beşiği olduğunu her fırsatta dile getiren ülkemize yakışan, AP’nin kararında açık şekilde belirtildiği üzere demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygı göstermesi, ülkede AB değerlerine yönelik mevcut tehditleri bir daha ortaya çıkmayacak şekilde ivedilikle bertaraf etmesidir.”

Avrupa Parlamentosu (AP), 7 Şubat 2024 tarihinde aldığı kararda, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün tehdit edildiği yönünde ciddi endişeleri olduğunu belirterek, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nu harekete geçmeye çağırdı.

AP Genel Kurulu’nda milletvekillerinin 330 lehte, 254 aleyhte ve 26 çekimser oyuyla kabul edilen kararda, Yunanistan’da demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklara yönelik çok ciddi tehditlere ilişkin derin endişe duyulduğu ifade ediliyor.

Yunanistan’da gazetecilerin fiziksel tehditler, sözlü saldırılar ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in yakın çevresince başlatılanlar da dahil olmak üzere taciz edici yasal işlemlerle karşı karşıya kaldığının belirtildiği kararda, ülkede basın özgürlüğüne ilişkin endişelerin bulunduğu kaydediliyor.

Kararda, AP milletvekilleri dahil olmak üzere siyasi muhaliflerin izlenmesi amacıyla “ulusal güvenlik tehditlerinin” araçsallaştırmasının kınandığı ifade edilerek, Avrupa Polis Teşkilatı’nın (Europol) yardımıyla etkili soruşturmalar yapılması çağrısında bulunuluyor. İstihbarat servisinin doğrudan başbakanın kontrolü altına sokan mevzuatın iptal edilmesinin istendiği kararda, hükümeti denetleyen yetkililere karşı siyasi baskı, gözdağı ve tacizle ilgili endişeler dile getiriliyor.

Ülkede polisin aşırı güç kullanması ile müteakip soruşturmaların ve mahkeme kararlarının yetersiz kalitesine, yolsuzluk iddialarına, yargı süreçlerinin uzunluğuna ve organize suç örgütlerinin polise sızması dahil çıkar çatışmalarına işaret edilen kararda, göçmenlere yönelik kötü muamele ve sistematik geri itmelerin yanı sıra sivil topluma yönelik saldırılar, özellikle insan hakları aktivistlerine yönelik karalama kampanyaları ve hukuki tacizin endişe verici olduğu kaydediliyor.

Kararda AB Komisyonu, AB Temel Haklar Şartı’na uygun olarak Ortak Hükümler Yönetmeliği kapsamında AB fonlarının kullanımını değerlendirmek de dahil olmak üzere Yunanistan’da AB değerlerinin ihlalini ele almak üzere mevcut mekanizmaları tam olarak kullanmaya çağrılıyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AP’nin hukukun üstünlüğü ile ilgili bu son kararı, ülkemiz Yunanistan’a ve hükümete çok önemli bir uyarıdır. Bu karar, ülkemizin üyesi olduğu AB değerlerini, taraf olduğu uluslararası antlaşmalardan doğan yükümlülüklerini hiçe sayarak, sürekli bahanelerin arkasına sığınarak uluslararası arenada gerçeklerin üstünü kapatamayacağının ilanıdır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen toplumumuzun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin üç kararını yaklaşık 16 yıldır uygulamayarak hukukun üstünlüğünü hiçe sayan ülkemize sert bir uyarı da şimdi AP’den geldi. Demokrasinin beşiği olduğunu her fırsatta dile getiren ülkemize yakışan, AP’nin kararında açık şekilde belirtildiği üzere demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygı göstermesi, ülkede AB değerlerine yönelik mevcut tehditleri bir daha ortaya çıkmayacak şekilde ivedilikle bertaraf etmesidir.” dedi. 

GALERİ