ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Yardımcısı Marinakis: Hükümet, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve basın özgürlüğü için çok önemli adımlar attı

07.02.2024

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki üç derneğimizle ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını yaklaşık 16 yıldır ısrarla uygulamaması, hukukun üstünlüğü ilkesi ve 1981 yılında beri üyesi olduğu AB değerlerini hiçe saydığının açık bir ispatıdır. Ülkemiz, güneşi balçıkla sıvama alışkanlığını ivedilikle terk etmeli, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine tam olarak saygı göstermelidir.”

İletişim ve Enformasyondan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Pavlos Marinakis, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Medya Özgürlüğü Acil Müdahale örgütünce yayımlanan ve Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün 2023 yılında hızlı bir düşüş kaydettiğini ortaya koyan anketlere ilişkin soruyu yanıtladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından her yıl temmuz ayında yayımlanan hukukun üstünlüğüne ilişkin yıllık resmi raporla da teyit edildiği üzere iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümetinin politikaları sonucunda bu alanda ilerleme kaydedildiğini ileri süren Marinakis, “Söylenenlerin aksine, Kiryakos Miçotakis hükümeti hukukun üstünlüğü, insan hakları ve basın özgürlüğü için çok önemli adımlar atmıştır.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakan Yardımcısı Marinakis, iktidar partisine mensup diğer üst düzey siyasetçilerin her daim yaptığı gibi ülkemizde hukukun üstünlüğünün geriye gittiğine yönelik Avrupa’dan gelen samimi eleştirileri inkar yoluna gitmiştir. Ancak ülkemizi yönetenler ne kadar inkar etmeyi sürdürse de ülkemiz, uluslararası arenada gerçeklerin üstünü artık kapatamaz durumdadır. Ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin yıllardır sistematik olarak ihlal edilmesi Avrupa Parlamentosu’nun geçen ayki genel kurul oturumunda da sert şekilde eleştirilmiş, ülkemizde temel haklar ve hukukun üstünlüğü durumunun endişe verici olduğu dile getirilmiştir. Ülkemizin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki üç derneğimizle ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını yaklaşık 16 yıldır ısrarla uygulamaması, hukukun üstünlüğü ilkesi ve 1981 yılında beri üyesi olduğu AB değerlerini hiçe saydığının açık bir ispatıdır. Ülkemiz, güneşi balçıkla sıvama alışkanlığını ivedilikle terk etmeli, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine tam olarak saygı göstermelidir.” açıklamasında bulundu.

GALERİ