ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Parlamentosu’nda hukukun üstünlüğü konusunda Yunanistan’a sert eleştiriler

23.01.2024

ABTTF Başkanı: “1981’de AB’ye üye olan ülkemiz, hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe sayan tutumunu, toplumumuzun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aleyhindeki üç kararını 15 yılı aşkın süredir ısrarla uygulamayarak sürdürmektedir. Gerçek tüm çıplağıyla ortadadır. Ülkemiz, artık bahaneleri ve inkar siyasetini terk etmeli, üyesi olduğu AB değerlerine, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine tam saygı göstermelidir.”

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 17 Ocak 2024 tarihindeki Genel Kurul oturumunda Yunanistan, hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermediği için AP milletvekillerince eleştirildi.

Oturumda söz alan AP Milletvekili Sophia in’t Veld (Renew, Hollanda), Yunanistan’da hukukun üstünlüğü ilkesinin hızla kötüye gittiğine ve hukukun üstünlüğünün aşınmasının tüm hükümet sektörlerine yayıldığına işaret ederek, bununla ilgili tartışmanın AP’de uzun zaman önce yapılması gerektiğini kaydetti. 

Yunanistan’da Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Şartı’nın sistematik şekilde ihlal edildiğine dikkat çeken in't Veld, Yunanistan’a verilen AB finansmanın hukukun üstünlüğü ve temel hakların mevcut durumuna bağlı olması gerektiğini ifade etti.

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’ne (YDP) mensup AP Milletvekilleri, AP seçimlerine birkaç ay kala Genel Kurul’da yapılan bu tartışmanın uygunsuz olduğunu belirterek, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün durumuna dair eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdüler. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AP Milletvekili Sophia in’t Veld, hukukun üstünlüğü konusunda ülkemiz Yunanistan’a yönelttiği eleştirilerinde tümüyle doğruyu ve var olanı söylemiştir. Nedense başbakanımız dahil olmak üzere iktidar partisine mensup ülkemizin siyasetçileri, ülkemizin AB değerlerine ve standartlarına uyması gerektiğine yönelik Avrupa’dan gelen samimi ve doğru eleştirileri duyduklarında gocunuyorlar, hemen inkar psikolojisine bürünüyorlar. 1981’de AB’ye üye olan ülkemiz, hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe sayan tutumunu, toplumumuzun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aleyhindeki üç kararını 15 yılı aşkın süredir ısrarla uygulamayarak sürdürmektedir. Gerçek tüm çıplağıyla ortadadır. Ülkemiz, artık bahaneleri ve inkar siyasetini terk etmeli, üyesi olduğu AB değerlerine, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine tam saygı göstermelidir.” açıklamasında bulundu.

GALERİ