ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Demokrasiye dönüşün 50. yılında haklarımız iade edilecek mi?

04.01.2024

ABTTF Başkanı: “Peki ya biz Batı Trakya Türkleri? Hep söylediğimiz gibi ülkemiz 1974’te demokrasiye döndü, ancak demokrasi bizim bölgemize uğramadı. Miçotakis, ‘Biz Avrupa’yız, her düzeyde Avrupalı olmayı hak ediyoruz’ diyor. Madem öyle, Batı Trakya Türkleri bu ülkenin bir parçası değil mi? Bizler Avrupalı değil miyiz?”

Ülkemiz Yunanistan’ın Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 2024 yılı için mesaj yayımladılar. 

Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou, 1967-1974 cunta döneminin ardından demokrasiye dönüşün 50’inci yılını kutlayacaklarını söyleyerek bu yarım yüzyılda Yunanlıların demokratik ve liberal kurumlar kurduklarını ve Avrupalı Yunan kimliğinin geliştiğini söyledi.

Başbakan Miçotakis, 2024 yılında her zamankinden daha güçlü bir demokraside yaşayacaklarını ve 2024 ilkbaharınd yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ülkedeki siyasi istikrar ve ilerlemenin onaylanması yolunda bir adım oluşturması için önemli olduğunu belirtti. Miçotakis, 2024’ün kanıtlanmış köklü bir Avrupa politikasının güçlendirilmesi anlamına geleceğini söyleyerek  “Çünkü biz Avrupa’yız ve her düzeyde Avrupalı olmayı hak ediyoruz.” dedi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Cumhurbaşkanı ve Başbakanının yayınladıkları mesajlarda ülkemizin 1974’te demokrasiye dönüşünün 50’inci yılı olduğu vurgusu öne çıkıyor. Ne mutlu, ülkemiz 2024’te daha olgun, daha köklü bir demokrasiye sahip... Peki ya biz Batı Trakya Türkleri? Hep söylediğimiz gibi ülkemiz 1974’te demokrasiye döndü, ancak demokrasi bizim bölgemize uğramadı, bizim için demokrasiye dönüş değil 1974’ü izleyen yıllarda daha otokratik bir yönetimin sonuçları yaşandı. Türk olduğumuz reddedildi, isminde Türk kelimesi geçen derneklerimiz kapatıldı. Şimdi de söz konusu Batı Trakya ve Batı Trakya Türk toplumu olunca demokratik bir yönetimden bahsedemeyiz. Zira Bekir Usta dava grubu adıyla bilinen üç davada ülkemiz yaklaşık 16 yıldır AİHM kararlarını uygulamıyor. Miçotakis, ‘Biz Avrupa’yız, her düzeyde Avrupalı olmayı hak ediyoruz’ diyor. Madem öyle, Batı Trakya Türkleri bu ülkenin bir parçası değil mi? Bizler Avrupalı değil miyiz? Antlaşmalarla garanti altına alınmış kolektif haklarımız ile Avrupa’nın norm ve değerlerine uygun bir yaşamı hak etmiyor muyuz?” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ