ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

08.12.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz ve anavatanımız arasındaki ikili ilişkilerde son dönemde oluşan pozitif gündemin toplumumuzun sorunlarının çözümüne de yansımasını ümit ediyor, ülkemizden ikili ve uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımıza saygı göstermesini istiyoruz. Azınlık hakları insan haklarıdır!”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etmesinin ardından iki yıl sonra, 1950’de aldığı kararla 10 Aralık’ı Dünya İnsan Hakları Günü ilan etti. Dünya genelinde 10 Aralık, her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Temel insan haklarının küresel çapta korunmasında bir dönüm noktası olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 75. yılının kutlandığı bu yılki Dünya İnsan Hakları Günü’nün teması “Özgürlük, Eşitlik ve Herkes İçin Adalet”. 2023 teması çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlik ve kampanyalarla kutlanacak Dünya İnsan Hakları Günü’nde özellikle gençler arasında insan haklarının evrenselliği ve bölünmezliği konusundaki bilginin artırılması ve insanların hakları için mücadele etme ve sorumluluk alma konusunda güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

BM yaptığı açıklamada, 75 yıldır İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin temel amacının toplumlara eşitliği, temel özgürlükleri ve adaleti aşılamak olduğunun altını çizerek, Beyanname’nin tüm insanların haklarını koruduğunu, uluslararası, ulusal ve yerel yasa ve politikalar için küresel bir plan olduğunu ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin temelini oluşturduğunu kaydetti. 

BM Genel Sekreteri António Guterres de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin gerilimlerin çözülmesine ve dünyamızın arzuladığı güvenlik ve istikrarın yaratılmasına yardımcı olabilecek ortak değerlere ve yaklaşımlara giden yolu gösterdiğine dikkat çekti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF olarak tüm insanların Dünya İnsan Hakları Günü’nü içtenlikle kutluyoruz. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 75. Yılında demokrasinin beşiği olmakla övünen, Avrupa Birliği’nin eski üyelerinden ülkemiz Yunanistan, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Batı Trakya Türklerinin varlığını, kimliğini inkar ediyor. Ülkemiz, aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına rağmen derneklerimizin tüzel kişiliğini iade etmiyor, resmi kayıt taleplerini ısrarla reddediyor. Toplumumuzun haklarını tamamen barışçıl ve hukuka uygun olarak savunan temsilcilerimiz siyaset ve ana akım medyada hedef gösteriliyor. Özerk statüdeki ilkokullarımız kapatılıyor, ülkemizde anaokulu öğretimi zorunlu olmasına rağmen Batı Trakya’da çift dilli Türk azınlık anaokulu kurulmasına yönelik taleplerimizi yetkili makamlar sürekli görmezden geliyor. Ülkemiz ve anavatanımız arasındaki ikili ilişkilerde son dönemde oluşan pozitif gündemin toplumumuzun sorunlarının çözümüne de yansımasını ümit ediyor, ülkemizden ikili ve uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımıza saygı göstermesini istiyoruz. Azınlık hakları insan haklarıdır!” açıklamasında bulundu.

GALERİ