ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Habip Oğlu: Ülkemiz Yunanistan, ulusal azınlık tanımayan tek AB ülkesi

29.11.2023

ABTTF Başkanı: “Arnavutluk’taki Yunan azınlığın insan ve azınlık haklarının korunup geliştirilmesini yakından ve dikkatle izleyen ülkemiz, kendi sorumluluğu altında olan toplumumuzun haklarını yıllardır ihlal etmekte beis görmüyor, üyesi olduğu AB değerlerini hiçe sayıyor. Ülkemiz, ulusal azınlıkları tanımayan tek AB ülkesi! Bu mu adalet; bu mu uluslararası hukuka, AB temel hak ve özgürlüklerine saygı; bu mu demokrasinin beşiği olmak?” 

Himara.gr isimli haber sitesinde yayımlanan 26 Kasım 2023 tarihli haberde, Arnavutluk’taki Yunan azınlığın anavatanı olarak Yunanistan’ın hem azınlık bölgeleri hem de Himara gibi Yunan nüfusunun yoğun olarak yaşadığı yerlerde gerçek özgürlük koşullarının gelişmesi ve ilerlemesini sağlamak için Yunan azınlıkla ilgili sorunları ilgi ve özenle ele almakla yükümlü olduğu ifade ediliyor.

“İnsan ve azınlık haklarının ihlali ne zamandan beri sadece iki taraflı bir mesele?” başlıklı haberde, Arnavutluk’ta yaşayan Yunan azınlığa mensup Himara kentinin seçilmiş belediye başkanı Fredi Beleri’nin haksız ve yasadışı bir şekilde tutuklandığı ileri sürülerek, bu bağlamda Yunanistan tarafından Arnavutluk ve Avrupa Birliği (AB) arasında üyelik müzakerelerinin gidişatına ilişkin olarak yetkili kurumlara itirazda bulunulmasının olumlu bir gelişme olduğu yorumunda bulunuluyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AB’ye üye olmak isteyen Arnavutluk’taki 9 ulusal azınlık arasında nüfus olarak en büyüğü olan Yunan azınlıkla ilgili meseleler haliyle Yunan basınında da hassasiyetle takip ediliyor. Yunan azınlığın Yunanca öğretim verilen anaokulu, ilkokul/ortaokul ve liseleri var. Öte yandan 1981’de AB’ye üye olmuş, demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan, bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun varlığını inkar ediyor. Arnavutluk’taki Yunan azınlığın insan ve azınlık haklarının korunup geliştirilmesini yakından ve dikkatle izleyen ülkemiz, kendi sorumluluğu altında olan toplumumuzun haklarını yıllardır ihlal etmekte beis görmüyor, üyesi olduğu AB değerlerini hiçe sayıyor. Ülkemiz, ulusal azınlıkları tanımayan tek AB ülkesi! Bu mu adalet; bu mu uluslararası hukuka, AB temel hak ve özgürlüklerine saygı; bu mu demokrasinin beşiği olmak?” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ