ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi, Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili aleyhindeki AİHM kararlarını uygulamayan Yunanistan’ı yakından izlemeyi sürdürüyor

21.11.2023

ABTTF Başkanı: “Aralık ayındaki toplantıya kadar ülkemizin konuyla ilgili somut bir adım atmaması halinde Bakanlar Komitesi’nden ülkemize karşı antlaşmadan doğan yükümlüğünü yerine getirmemesi nedeniyle ihlal prosedürünü başlatmasını mutlaka göz önünde bulundurmasını istiyoruz.”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Christophe Poirel ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İcra Dairesi yetkilileri, Yunanistan tarafından aleyhindeki AİHM kararlarının uygulanmaması ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere 8-9 Kasım 2023 tarihlerinde Atina’ya ziyarette bulundu. 

Heyet, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin yakından incelediği ve aralarında İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı “Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu”un da bulunduğu bir dizi davayla ilgili AİHM kararlarının uygulanmaması hakkında Yunan makamlarla görüşmeler yaptı.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AİHM İcra Dairesi yetkililerinin de yer aldığı heyetin ülkemize yaptığı bu son ziyaret, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin derneklerimizle ilgili AİHM kararlarının uygulanmasını çok yakından takip ettiğini göstermektedir. Ziyaretin Bakanlar Komitesi’nin 5-7 Aralık 2023 tarihlerinde Strazburg’da yapacağı ve Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nun da inceleneceği toplantı öncesinde yapılması, Avrupa Konseyi’nin konuya ne kadar ehemmiyet verdiğini göstermektedir. Ülkemiz, Bakanlar Komitesi’nin tüm karar ve uyarılarına rağmen ve taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hiçe sayarak 15 yılı aşkın süredir derneklerimizle ilgili aleyhindeki AİHM kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor. ABTTF olarak Avrupa Konseyi nezdinde ülkemizin uluslararası hukuka saygı göstererek derneklerimizle ilgili AİHM kararlarını ivedilikle uygulaması için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Aralık ayındaki toplantıya kadar ülkemizin konuyla ilgili somut bir adım atmaması halinde Bakanlar Komitesi’nden ülkemize karşı antlaşmadan doğan yükümlüğünü yerine getirmemesi nedeniyle ihlal prosedürünü başlatmasını mutlaka göz önünde bulundurmasını istiyoruz.” dedi. 

GALERİ