ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemiz Yunanistan’dan insan haklarının korunması konusunda çifte standart!

15.11.2023

ABTTF Başkanı: “Yunan azınlığa mensup seçilmiş belediye başkanının hapiste tutulmasını insan haklarında gerileme olarak nitelendiren ülkemizin aynaya bakarak aynı hassasiyeti on yıllardır hak ve özgürlükleri sistematik bir şekilde gasp edilen Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumu için de göstermesini bekliyoruz. Zira demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunması ile ilgili Kopenhag Kriterleri sadece AB’ye aday ülkeler için değil AB’nin mevcut 27 Üye Devleti ve dolayısıyla ülkemiz için de geçerlidir.” 

Ülkemiz Yunanistan, Yunan ulusal azınlığa mensup seçilmiş belediye başkanının hapiste tutulmasını gerekçe göstererek Arnavutluk ve Avrupa Birliği (AB) arasında üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi.

14 Mayıs 2023’te yapılan yerel seçimlerde Himara Belediye Başkanı seçilen Arnavutluk’ta yaşayan Yunan azınlığa mensup Fredi Beleri, seçimlerde aktif yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yunanistan, Arnavutluk’un AB ile üyelik müzakerelerini seçilmiş belediye başkanı Beleri’nin hapsedilmesi olayına bağlamış ve bu durumu ülkedeki insan haklarında gerileme olarak nitelendirerek Beleri’nin hapis cezasının sonlandırılmasını istemişti. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Arnavutluk’ta yaşayan Yunan azınlığın insan haklarını gözetmesi gayet normal. Yunan azınlığa mensup seçilmiş belediye başkanının hapiste tutulmasını insan haklarında gerileme olarak nitelendiren ülkemizin aynaya bakarak aynı hassasiyeti on yıllardır hak ve özgürlükleri sistematik bir şekilde gasp edilen Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumu için de göstermesini bekliyoruz. Antlaşmalarla teminat altına alınmış olan eğitim ve dini özerkliğimizi pratikte uygulanamaz hale getiren, derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını on beş yılı aşkın süredir uygulamayan ülkemiz, 1981 yılından beri üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin üzerine kurulu olduğu demokrasi ve hukuk değerlerini yok sayıyor. Zira demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunması ile ilgili Kopenhag Kriterleri sadece AB’ye aday ülkeler için değil AB’nin mevcut 27 Üye Devleti ve dolayısıyla ülkemiz için de geçerlidir.” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ