ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Yunanistan’daki ilk seçimlerde yaşananları BM’ye taşıdı

14.08.2023

Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 53. Olağan Oturumu’na sunduğu yazılı bildiride Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Yunanistan’da 21 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen ilk seçimlerin ardından Batı Trakya Türk toplumuna karşı hedef gösterici tutum ve söylemleri BM’nin gündemine taşıdı. 

ABTTF, 21 Mayıs 2023 seçimlerinde Batı Trakya Türk toplumuna mensup SYRIZA Rodop İli Milletvekili adayı Özgür Ferhat’ın seçimlerden birinci çıkmasına ilişkin olarak muhalefet, iktidar ve medyada Türkiye’nin Gümülcine’deki konsolosluğu aracılığıyla seçimlere müdahale ettiği yönündeki açıklamaların tüm toplumu hedef haline getirdiğini aktardı. 

Seçim sonuçlarına saygı duymak yerine temelsiz, gerçek dışı iddialar ile ilk seçimlerde yüksek oy alan Türk adayların ikinci turda listenin üst sıralarından aday gösterilmesinin önüne geçmek amacıyla çirkin bir karalama kampanyası yürütüldüğünü aktaran ABTTF, iki seçim arası dönemde toplumun seçim malzemesi olarak kullanılmasını eleştirdi. 

İki seçim arası dönemde Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in de seçimlere Türkiye’nin müdahale ettiği iddiasını açıkça dile getirdiğini belirten ABTTF, Yeni Demokrasi Partisi’nin önde gelen isimlerinden Dora Bakoyanni’nin  Rodop ilinde ziyaret ettiği Türk köyünde tehdit edici bir üslup ile Batı Trakya Türklerinin partiyi desteklememesi halinde gelecekte işlerin zorlaşacağını söylediğini not etti. Bu açıklamaların toplumu korkutmaya ve sindirmeye yönelik açıklamalar olduğunu belirten ABTTF, iki seçim arası dönemde basında da Batı Trakya Türk toplumunu ötekileştiren ve ülkenin bütünlüğüne tehdit olarak gösteren yazılar olduğunu örnekleriyle aktardı. 

Batı Trakya Türk toplumunun günah keçisi haline getirilerek damgalanmasının, ötekileştirilmesinin ülkedeki demokrasiye zarar verdiğini belirten ABTTF, ilk seçimlerde bunun açık örneğinin yaşandığını kaydetti. 

Batı Trakya Türk toplumunun yok sayıldığı bir ortamda Türk seçmenlerin Türk adayları desteklemesinin doğal olduğunu hatırlatan ABTTF, seçmenin hür iradesi ve seçimine saygı duyulmadığını belirterek toplumun seçimlerde Türk adayları destekleyerek Türk kimliği ile varlığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti. 


 

GALERİ