ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni Cumhurbaşkanı: Karolos Papulias

14.02.2005
Meclis, önümüzdeki 5 yıl görev yapacak yeni cumhurbaşkanını seçti.

Başbakan Kostas Karamanlis tarafından aday gösterilen ve ana muhalefet partisi PASOK lideri Yorgo Papandreu tarafından da desteklenen Karolos Papulias, mecliste yapılan ilk tur oylama ile Cumhurbaşkanı seçildi.

Mecliste, 8 Şubat Salı günü gerçekleşen oylamada, tek aday olan Karolos Papulias 279 oy aldı. YDP ile PASOK milletvekillerinin desteklediği Papalias'a 17 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

İki dönem cumhurbaşkanlığı yapan sağ görüşlü Kostis Stefanopulos'un yerine gösterilen tek aday olan sosyalist Karolos Papulias, PASOK'un kurucusu eski Başbakan Andreas Papandreu'ya en yakın kişilerden biri olarak biliniyor.

Papulias'ın muhafazakar iktidar partisi tarafından tek aday olarak belirlenmesinin, Karamanlis'in, cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 turda sonuçlanmaması halinde, anayasa gereği erken seçimlere gitme zorunluluğundan duyduğu endişeden kaynaklandığı yorumu yapılıyor.

Papalias, 12 Mart tarihinde ant içerek, cumhurbaşkanlığını Stefanopulos'tan devralacak.

PAPULİAS KİMDİR?

1985-1989 ve 1993-1996 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapan 76 yaşındaki Papulias, Yunan solunun önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Papulias, 1988 yılında başlayan, Davos süreci olarak anılan kısa ömürlü Türk-Yunan yakınlaşması döneminde, Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz ile birlikte, Ege'de güven artırıcı önlemleri içeren ve Yılmaz-Papulias anlaşması olarak anılan mutabakata imza atmıştı.

Dışişleri bakanı iken özellikle Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler kurdu.

Partisi PASOK'un desteklediği Annan Planı'na ise "ABD'liler ve İngilizler Kıbrıs Rum ve Yunan halkını utandırmak gayretindeler" diyerek karşı çıktmıştı.

Evli olan Papulias, üç kız babası.