ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AP Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu’nda Yunanistan’ın sığınmacıları geri itmesi görüşüldü

07.06.2023

ABTTF Başkanı: ‘‘Hukuksuz geri itmeler ülkemizde çarpık demokrasi uygulaması ve insan haklarının doğrudan ihlalinin apaçık bir örneği.  GHM Sözcüsü Panayote Dimitras’a karşı tüm mal varlıklarının dondurulmasına yönelik açılan soruşturma da kendisinin geri itmelerle ilgili çalışmalarına Yunan makamlarının bir tür misillemesi ve kendisine karşı karalama kampanyasının bir devamı olduğu alenidir.”

Avrupa Parlamentosu (AP) Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu’nun (LIBE) 5 Haziran 2023 tarihindeki oturumunda Yunanistan’ın ülkeye giriş yapmak isteyen sığınmacıları yasa dışı yöntemlerle geri itmesi görüşüldü.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Brüksel Temsilciliği’nin de takip ettiği oturumda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Avrupa Yaşam Tarzından Sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, New York Times’ta yayımlanan 19.05.2023 tarihli habere göre Midilli Adası’nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 sığınmacının arma veya logosu olmayan bir kamyonda kilitli halde tespit edildiğini, bu konuda AB Komisyonu olarak Yunan makamları ile yakın çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Buna benzer olayların tekrar yaşanmaması gerektiğinin altını çizen Schinas, AB Komisyonu’nun iltica hakkı ve geri göndermeme ilkelerinin korunması ve sağlanmasından sorumlu olduğunu, AB Üye Devletleri’nde bu konuda herhangi bir sorun ve yanlışın hep takipçisi olacağını kaydetti.

Oturumda, Atina merkezli Yunanistan Helsinki İzleme Komitesi (GHM) Sözcüsü Panayote Dimitras’ın kişisel ve başkanı olduğu sivil toplum kuruluşlarının tüm mal varlıklarına el konulmak istenmesi de gündeme geldi. Oturumda söz alan AP Milletvekili Sophia in’t Veld (Hollanda, Renew Europe), son zamanlarda Yunanistan’ın insan hakları ihlalleri, göçmen ve mültecilere karşı ayrımcılık ve şiddet olmak üzere buna benzer olayları yakından takip eden ve raporlayan GHM’nin Yunan makamları tarafından taciz ve sindirmeye maruz kaldığını ve faaliyetlerinin bir şekilde engellenmeye çalışıldığını dile getirdi. 

Konuyla ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin sığınmacı ve düzensiz göçmenleri yasa dışı yöntemlerle geri itmesi AB tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler, AB ve Avrupa Konseyi’nin tüm uyarılarına rağmen ülkemiz geri itme uygulamalarına son vermiş değil. Hukuksuz geri itmeler ülkemizde çarpık demokrasi uygulaması ve insan haklarının doğrudan ihlalinin apaçık bir örneği. Mart 2023’te Atina’yı ziyaret eden LIBE Komisyonu ziyaret sonrası açıklamasında da ülkemizde hukukun üstünlüğü ve temel haklara yönelik çok ciddi tehditler olduğuna işaret etmişti. Öte yandan ülkemizdeki önemli insan hakları savunucularından GHM Sözcüsü Panayote Dimitras’a karşı tüm mal varlıklarının dondurulmasına yönelik açılan soruşturmanın AP Milletvekili Sophia in’t Veld’in de ifade ettiği üzere Dimitras’ın geri itmelerle ilgili çalışmalarına Yunan makamlarının bir tür misillemesi ve kendisine karşı karalama kampanyasının bir devamı olduğu alenidir. Yıllardır yılmadan ülkemizdeki insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığı uluslararası kamuoyuna aktaran Dimitras’a karşı bu ve benzeri intikam amaçlı kovuşturmalara derhal son verilmeli.” dedi.

GALERİ