ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemizdeki genel seçimlerde “Türk’ün oyu Türk’e”!

19.05.2023

ABTTF Başkanı: “ABTTF olarak Yunan Parlamentosu’nda toplumumuzun sesinin duyurulması, sorun ve taleplerinin dile getirilmesi için oy kullanma hakkına sahip tüm Batı Trakya Türklerini 21 Mayıs’ta mutlaka sandığa giderek Türk adayları desteklemeye çağırıyoruz.”

Ülkemiz Yunanistan, 21 Mayıs 2023 Pazar günü yeni seçim sistemi ile sandığa gidiyor. İlk kez bu genel seçimlerde kullanılacak sistem, hükümet kurulamaması halinde tekrar sandığa gidilmesini öngörüyor. 

Yeni seçim sisteminde seçmenler, sadece oy pusulalarında yer alan partiler arasında değil tercih ettikleri partinin listesinde yer alan milletvekili adayları arasında da tercih yapabilecek.

300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’nda 151 sandalyeyi kazanan parti tek başına iktidar olurken hiçbir partinin bu sayıya ulaşamaması halinde Cumhurbaşkanı, en çok oyu alan parti liderini hükümeti kurmak üzere görevlendirecek.

Hükümet kurma sürecinin nihai olarak başarısızlıkla sonuçlanması halinde seçmenler tekrar sandığa gidecek. 

Genel seçimlere katılan parti ve bağımsız adayların meclise girebilmesi için ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajını aşması gerekiyor.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin (Arios Pagos) 2 Mayıs’ta aldığı karar uyarınca 21 Mayıs’taki genel seçimlere 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday katılacak.

Batı Trakya Türk toplumuna mensup birçok isim de çoğunluk partilerinden aday olarak genel seçimlerde Yunan Meclisi’ne girebilmek için yarışacak.

Yapılacak genel seçimlerle ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF olarak Yunan Parlamentosu’nda toplumumuzun sesinin duyurulması, sorun ve taleplerinin dile getirilmesi için oy kullanma hakkına sahip tüm Batı Trakya Türklerini 21 Mayıs’ta mutlaka sandığa giderek Türk adayları desteklemeye çağırıyoruz. Ülkemizde ilk kez uygulanacak yeni seçim sistemi hakkında yayımladığımız videoda da vurguladığımız gibi yurt dışında kullanılacak oyların milletvekili adayına değil partiye gidecek olması dolayısıyla yurt dışında yaşayan Batı Trakya Türklerinin oylarının partiye değil bölgemizden Türk milletvekili adaylarına gitmesi, bunun için de yurt dışında değil bölgemizdeki sandıklarda oy kullanılması çok önemli. 21 Mayıs’ta ‘Türk’ün oyu Türk’e!” açıklamasında bulundu.

GALERİ