ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Uluslararası Af Örgütü’nün yıllık raporunun Yunanistan bölümü hakkında yazılı görüş

11.05.2023

ABTTF Başkanı: “ABTTF olarak hazırladığımız yazılı görüşümüzde toplumumuzun sorunlarını ve maruz kaldığı ayrımcılığı aktardık, örgütün gelecek yılki raporlarında azınlık haklarına da odaklanmasını talep ettik. Zira azınlık hakları, insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır.”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Uluslararası Af Örgütü’nün 2022/23 raporunun Yunanistan bölümü hakkında yazılı bir görüş hazırlayarak örgüte iletti. ABTTF, dünyadaki insan haklarının durumunun incelendiği raporun Yunanistan bölümünde dile getirilen başlıklarla bağlantılı olarak Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını Uluslararası Af Örgütü’ne rapor etti.

Yunanistan’da toplumun bir parçası olan Yunan vatandaşı Türklerin toplanma ve barışçıl protesto hakkı gereğince yaptıkları gösteriler sonrasında adli soruşturmaların açıldığını belirten ABTTF, ismindeki “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) Yunanistan’ın aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını uygulamamasını protesto etmek için 10 Temmuz 2021 tarihinde düzenlediği yürüyüşten 7 ay sonra İTB Başkanı ve Batı Trakya Türk toplumunun diğer 11 temsilcisi hakkında salgın kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını aktardı. 

ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği Gümülcine ve İskeçe müftülerinin “makam gaspı” iddiasıyla defalarca adli kovuşturmaya maruz kaldıklarını ve yargılandıklarının altını çizerek, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü merhum Ahmet Mete’nin hapis cezasına çarptırıldıklarını kaydetti.

Yazılı görüşünde Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret saikli saldırılar ve nefret söylemini de aktaran ABTTF, Ağustos 2022’de İskeçe’de Batı Trakya Türk toplumuna mensup 16 yaşındaki bir gencin yaklaşık 20 kişilik bir grup tarafından ‘‘Pis Türk” diye hakaret edilerek darp edildiğini, İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in yerel bir televizyon kanalındaki canlı programa telefonla bağlanan bir izleyici tarafından ölümle tehdit edildiğini dile getirdi. 

Konuyla ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “Dünyada insan hakları alanında lider sivil toplum kuruluşlarından olan Uluslararası Af Örgütü, ayrıntılı araştırmalar ve kararlı kampanyalar yoluyla dünya genelindeki insan hakları ihlalleriyle mücadeleye yardımcı olmaktadır. ABTTF olarak hazırladığımız yazılı görüşümüzde toplumumuzun sorunlarını ve maruz kaldığı ayrımcılığı aktardık, örgütün gelecek yılki raporlarında azınlık haklarına da odaklanmasını talep ettik. Zira azınlık hakları, insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır.”
 

GALERİ