ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

9 Mayıs Avrupa Günü kutlu olsun!

09.05.2023

ABTTF Başkanı: “AB, demokrasi, eşitlik, özgürlük, hukukun üstünlüğü ve ulusal azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygı değerleri üzerine kuruludur. 9 Mayıs Avrupa Günü’nde AB’nin eski bir üyesi olan ülkemiz Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumu olarak hak ve özgürlüklerimize tam saygı gösterilmesini istiyor, her fırsatta demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemizi sözde değil özde demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uymaya çağırıyoruz.”

Bugün 9 Mayıs Avrupa Günü. 9 Mayıs 1950 tarihinde dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa’da barışçıl ilişkilerin kalıcı şekilde kurulmasının zaruri olduğunu belirterek, daha sistematik ve organize bir Avrupa kurmak gayesiyle bugünkü Avrupa Birliği’nin (AB) temellerini oluşturan “Schuman Bildirgesi”ni açıkladı. 1985 yılında Milan’da yapılan zirve sonrasında 9 Mayıs’ın “Avrupa Günü” olarak kutlanılması kararı alındı. Bu tarihten itibaren her yıl 9 Mayıs Avrupa Günü, AB üyesi ülkelerde ve AB’ye aday ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor, AB kurumları kapılarını vatandaşlara açıyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Tüm AB vatandaşlarının ve AB’de yaşayan herkesin 9 Mayıs Avrupa Günü kutlu olsun! Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği büyük yıkımın ardından ortak bayrak, ortak marş ve tek para birimi ile yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip AB, bugün dünyada ekonomik ve siyasi alanda bütünleşmenin sembolü niteliğindedir. AB, demokrasi, eşitlik, özgürlük, hukukun üstünlüğü ve ulusal azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygı değerleri üzerine kuruludur. 9 Mayıs Avrupa Günü’nde AB’nin eski bir üyesi olan ülkemiz Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumu olarak hak ve özgürlüklerimize tam saygı gösterilmesini istiyor, her fırsatta demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemizi sözde değil özde demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uymaya çağırıyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 


 

GALERİ