ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk iş insanları ve kooperatif temsilcileri ile Berlin’deki Türk süpermarket zincirleri Berlin’de buluştu

25.04.2023

ABTTF Başkanı: “Bölgemizde Batı Trakya Türk toplumu tarıma dayalı bir toplum, ancak bölgemizdeki yapısal sorunlar nedeniyle özellikle mali ve finans krizi sonrasında dışa göç oldukça arttı. Bu nedenle bölgemizde üretimin artırılması ve üretimin artması yoluyla istihdamın artırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Batı Trakya’nın ekonomik olarak kalkınması ve Batı Trakya’da istihdam yaratılmasına yönelik imkanların araştırılması amacıyla Batı Trakya’da tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren Türk iş insanları ve kooperatif temsilcileri ile Berlin’deki Türk süpermarket zincirlerinin yetkililerini Berlin’de buluşturdu. 

23-25 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen programa Batı Trakya’dan MAX Süt Ürünleri Şirketi sahibi Erol Ahmet,  NEDİM Pastanesi sahibi Ersin Mehmet, OKAL Gıda Şirketi sahibi Okan Haliloğlu ve Trakya Tarım Kooperatifi Başkanı Erdi Şerif katıldılar. 24 Nisan 2023 Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nin ev sahipliğindeki tanışma toplantısında Batı Trakya Türk heyeti, Berlin’deki Türk zincir marketleri olan AC Eurogıda GmbH ve Bolu Lebensmittelhandels GmbH yetkilileriyle bir araya geldiler. 

Berlin’deki toplantıda yaptığı açılış konuşmasında T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, tüm katılımcıları selamlayarak „Almanya Türk toplumunun  ekonomik faaliyetleri Batı Trakya’daki soydaşlarımızın ve yaşadıkları bölgenin refahına katkı sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Bu hedef için birlikte çalışmalıyız” dedi. Açılış konuşmasında ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF’nin öncülük ettiği bu girişim ile Batı Trakya’da üretimi ve üretimin artması yoluyla istihdamı arttırarak özellikle genç kesimin bölgemizden dışarıya göçünü durdurmayı istediklerini söyledi. 

Program kapsamında ABTTF,  Batı Trakya’da yetiştirilen tarım ürünleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Ardından heyette yer alan Batı Trakya Türk gıda şirketleri ve tarım kooperatifleri temsilcileri ile Berlin’deki Türk süpermarket zincirlerinin temsilcileri şirketlerini ve faaliyetlerini tanıttılar. 

Büyükelçilikteki toplantının ardından Batı Trakya Türk heyeti, Berlin’de Bolu Lebensmittelhandels GmbH’yi yerinde ziyaret ederek sahibi Mehmet Şükrü Kazancıoğlu ile bir araya geldi, marketin faaliyetleri hakkında bilgi edindi. 

24 Nisan Pazartesi akşamında ise Batı Trakya Türk heyeti, T.C. Berlin Büyükelçiliği’ndeki Ramazan Bayramı ve aynı tarihe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen bayramlaşma töreni için Berlin’de olan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ile özel bir görüşme gerçekleştirdi, büyükelçilikteki bayramlaşma törenine iştirak etti. 

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya’nın yer aldığı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti, Yunanistan’ın ekonomik açıdan en az gelişmiş bölgesi, işsizlik oranı da en yüksek bölgelerinden. Bölgemizde Batı Trakya Türk toplumu tarıma dayalı bir toplum, bölgemizdeki yapısal sorunlar nedeniyle özellikle mali ve finans krizi sonrasında dışa göç oldukça arttı. Bu nedenle bölgemizde üretimin artırılması ve üretimin artması yoluyla istihdamın artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki imkanları araştırmak amacıyla 2016’da Batı Trakya Türk toplumuna mensup Türk belediye başkanlarının katılımıyla Güney Tirol’e bir ziyaret gerçekleştirmiş, o bölgenin bölgesel ve kırsal kalkınma modelini incelemiştik. Şimdi de Batı Trakya’mızda yetişen gıda ve tarım ürünlerinin Almanya’daki Türk süpermarket zincirlerinde satılması amacıyla bir girişimde bulunduk. Böylelikle bölgemizin, toplumumuzun kalkınmasına katkı sağlamak ve uzun vadede bölgede iş imkanlarının azlığı nedeniyle dışa göçü yavaşlatmak ve durdurmak istiyoruz.” dedi. 

GALERİ