ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Paskalya Bayramı’nda Gökçeada’yı ziyaret etti

18.04.2023

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Gökçeada’da anavatanımızın desteğiyle yalnızca 5 çocukla açılan anaokul ve ilkokulda bugün 60 çocuk okurken bizde, Batı Trakya’da okullarımızın sayısı son on yılda 226’dan 99’a düştü. Lozan Antlaşması ile statüsü ve hakları belirlenmiş iki toplum olarak Gökçeada’daki bu okulda anaokul da bulunuyor. Oysa ülkemizde anaokulu eğitimi zorunlu olmasına karşın ülkemiz sahip olduğumuz bu okullarda iki dilli anaokulu sınıfları açmamıza izin vermiyor, bu konudaki tüm taleplerimiz maalesef karşılıksız bırakıldı.” 

Ortodoks Kilisesi’nin Paskalya Bayramı dolayısıyla ülkemiz Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’de İstanbul Rum azınlığının yaşadığı Gökçeada’yı ziyaret ederek adadaki Paskalya ayinine katıldı.

Gökçeada Merkez Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Kyrillos Sykis tarafından karşılanan Dendias, burada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü.

Dışişleri Bakanı düzeyinde 11 yıl sonra adaya yapılan ziyarette Zeytinliköy’deki Özel Rum İlkokulu’nu gezdi. Bu ilkokulda 60 çocuğun eğitim gördüğü söyleyen Dendias, “Umarız bir sonraki dışişleri bakanının buraya ziyaretinde bu sayı 120 olacak. Biz bu durumdan dolayı çok mutluyuz.” Dendias, Tepeköy’deki Özel Gökçeada Ortaokulu ve Lisesi’ni de ziyaret etti. 

Gökçeada’ya yaptığı ziyarette konuşan Dendias, “İki ülke arasında gerilim ve tansiyon istemiyoruz. Bu ikili ilişkilerin iyilik boyutunda sürmesini istiyoruz ve diliyoruz. Bu durum Patrikhane için de öyle. Biz daha güzel adımlar atılmasını istiyoruz.” dedi.

Dendias’ın ziyareti ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Paskalya Bayramı dolayısıyla Dendias’ın anavatanımıza giderek oradaki Ortodoks Rum cemaati ile bir araya gelmesi ve burada yaptığı konuşma çok anlamlı. Onbir yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyarette umarız Dendias’ın dediği gibi Gökçeada’daki ilkokulda 60 değil, 120 çocuk eğitim görür. Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iyilik boyutunda sürmesini istediğini belirten Bakan’ımızın dileğini paylaşıyoruz. Bakanımızdan kendi ülkesindeki Batı Trakya Türk toplumunu, yani bizleri de unutmamasını istiyoruz. Zira Gökçeada’da anavatanımızın desteğiyle yalnızca 5 çocukla açılan anaokul ve ilkokulda bugün 60 çocuk okurken bizde, Batı Trakya’da okullarımızın sayısı son on yılda 226’dan 99’a düştü. Lozan Antlaşması ile statüsü ve hakları belirlenmiş iki toplum olarak Gökçeada’daki bu okulda anaokul da bulunuyor. Oysa ülkemizde anaokulu eğitimi zorunlu olmasına karşın ülkemiz sahip olduğumuz bu okullarda iki dilli anaokulu sınıfları açmamıza izin vermiyor, bu konudaki tüm taleplerimiz maalesef karşılıksız bırakıldı. Ülkemiz yakında seçimlere gidecek, umarım bir sonraki hükümet bölgemizdeki sorunları görür, duyar ve çözmek için samimi bir çaba harcar. Bugünkü hükümetten de, sonraki hükümetten de talebimiz budur” dedi. 

*Fotoğraf: http://www.anadoluimages.com
 

GALERİ