ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemizin eski cumhurbaşkanı Pavlopulos toplumumuzun sorunlarını yine görmezden geldi 

14.02.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin eski ve halihazırdaki yöneticileri toplumumuzun sorunlarının çözümünde samimi ve yapıcı olmalı, kimseye faydası olamayan popülist söylemlerden mutlaka kaçınmalıdır.”  

Kesriye Metropolitliği’nin 12 Şubat 2023 tarihinde düzenlediği “Lozan Antlaşması’nın 100. yılı (1923-2023) ve dini azınlıklar” başlıklı konferansta konuşan ülkemiz Yunanistan Eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Lozan Antlaşması’nın tüm hükümlerinin Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin kurumsal ve siyasal temelini oluşturduğunu ve hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini söyledi. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin eski cumhurbaşkanı Pavlopulos bilindik tezini tekrar ederek Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı hak ihlallerini yine görmezden geldi. 1923 Lozan Antlaşması’yla ülkemiz Yunanistan’a bırakıldık ve haklarımız garanti altına alındı. Ancak ilgili antlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkemiz yıllardır haklarımızı gasp ediyor. Eğitim ve dini özerkliğimiz Lozan Antlaşması’na aykırı yasa ve uygulamalarla büyük ölçüde elimizden alınmış durumda. Toplumumuzun demokratik bir şekilde seçtiği müftülerimiz tanınmıyor, özerk okullarımız kapatılıyor. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derneklerimizle ilgili kararlarını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen yaklaşık 15 yıldır ısrarla uygulamayan ülkemiz uluslararası ve Avrupa hukukunu hiçe saymaya devam ediyor. Kendisi de tanınmış bir hukukçu olan Pavlopulos konuşmasında nedense buna hiç değinmiyor. Ülkemizin eski ve halihazırdaki yöneticileri toplumumuzun sorunlarının çözümünde samimi ve yapıcı olmalı, kimseye faydası olamayan popülist söylemlerden mutlaka kaçınmalıdır.” dedi.     

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ