ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü Meschede’de anıldı

30.01.2023

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün yıl dönümü vesilesiyle 29 Ocak 2023 Pazar günü lokalinde anma etkinliği düzenledi. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Aydın Ahmet ve ABTTF Denetim Kurulu üyesi Şerif Şerif’in iştirak ettiği anma etkinliğine Meschede derneğinin yönetici ve üyeleri eş ve çocuklarıyla katıldı.

Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından ABTTF Başkan Yardımcısı Aydın Ahmet konukları selamladı ve “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”’nün Batı Trakya Türk toplumu açısından anlam ve önemine dair bir sunum yaptı. Sunumunda Ahmet, 29 Ocak 1988’deki hak arama yürüyüşüne giden süreci aktararak, “Türk” isimli derneklerin kapatılması ve kimliğinin inkar edilmesine karşı çıkan Batı Trakya Türk toplumunun demokratik tepkisini ortaya koyarak Gümülcine’de meydanları doldurduğunu söyledi. Yürüyüşün ardından Batı Trakya Türk toplumunun vatandaşlık haklarını geri alabildiğini ancak insan ve azınlık haklarının ihlal edilmeye devam ettiğinin altını çizen Ahmet, eğitim ve din özerkliklerinin gasp edildiğini kaydetti.

Sunumun akabinde 29 Ocak 1988’deki protesto yürüyüşü ve 29 Ocak 1990’daki saldırıları anlatan video hep birlikte izlendi.

Videonun ardından ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988’de yüzyıllardır yaşadığı topraklarda “Türk yoktur” diyenlere inat her bir ağızdan tüm dünyaya “Türk’üz” diye haykırarak sokaklara çıktığını söyledi. Tarihe 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü olarak geçen o günden bu yana 35 yıldır kimlikleri için mücadelelerine yılmadan devam ettiklerini vurgulayan Habip Oğlu, “Geçmişimiz geleceğimizdir, unutmadık, unutturmayacağız! Haklarımızı geri almak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz!” dedi. Habip Oğlu, ABTTF üyesi derneklerin Türklük mücadelesini Almanya’da da sürdürdüklerini ve ABTTF’nin destek ve katkılarıyla 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 35. yıl dönümünde Almanya’nın farklı şehirlerinde anma etkinlikleri düzenlediklerini söyledi, tüm konukların 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü kutladı. 

1988’deki protesto yürüyüşünde yaşanan olaylar ve 1990’daki saldırılara bizzat tanıklık edenlerin anılarını aktardığı anma etkinliği, ev sahibi Meschede derneği üyesi kadınların evde hazırladıkları pasta ve böreklerin konuklara ikramı ile sona erdi. 

GALERİ