ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Miçotakis’in Batı Trakya ziyaretinde Türk toplumu yine yok sayıldı!

16.01.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin başbakanı Miçotakis’e buradan sesleniyoruz: Gerçek eşitlik, bölgede yaşayan iki halktan biri olan bizlerin eğitim ve dini özerkliğimizin devlet tarafından iade edilmesi ile olur! Geçmişte haksızlık ve baskılar karşısında sabrımızın taşması sonucu nasıl 29 Ocak 1988’de meydanlara inerek vatandaşlık haklarımızı aldıysak bugün de eğitim ve dini özerkliğimizin iadesi için gerekirse yine sokaklara çıkarız!”  

Ülkemiz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 13-14 Ocak 2023 tarihlerinde Batı Trakya’yı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında 13 Ocak Cuma günü İskeçe’ye gelen Miçotakis, şehir meydanında yaptığı kısa konuşmada (Batı) Trakya için kalkınma vizyonunu sunmaya geldiğini ve genel seçim çalışmalarına (Batı) Trakya’dan başlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

İskeçe’deki temaslarının ardından Gümülcine şehrine geçen Miçotakis, ilk olarak “Doğu Makedonya-Trakya 2030” programının tanıtımında konuştu. Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nin kalkınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirten Miçotakis, bölgenin stratejik konumu sebebiyle altyapı çalışmalarına önem verileceğini, bölgedeki liman, otoyol ve tren taşımacılığını geliştirmek için önemli projeler olduğunu kaydetti.

Miçotakis, 13 Ocak Cuma akşamı Gümülcine’de Yeni Demokrasi Partisinin (YDP) Müzik Sarayı’nda düzenlediği etkinlikte konuştu. Konstantinos Miçotakis’in (Batı) Trakya’da yasalar önünde eşitliği ilan eden ilk kişi olduğunu kaydeden Başbakan Miçotakis, Müslüman azınlıkla ve bölgede birlikte barış içinde bir yaşamı başardıkları için gurur duyduklarını söyledi. Miçotakis, (Batı) Trakya’da birlikte barış içinde bir yaşamı başardıkları için gurur duyduklarını ve bunun birçok Avrupa ülkesi için araştırma konusu olabileceğini belirterek, Müslüman azınlığın Yunan ve Avrupa vatandaşı kimliği altında uyum içinde yaşadığını ileri sürdü.

Miçotakis’in son durağı Dedeağaç oldu. Miçotakis, 14 Ocak Cumartesi günü Dedeağaç’ta düzenlediği basın toplantısında genel seçimlerde adaylık koyacağı üç yerden birinin Dedeağaç (Meriç ili) olacağını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakan Miçotakis, iki günlük Batı Trakya ziyaretinde bölgedeki Türk toplumunun varlığını yine inkar etti, toplumumuzun sorunlarını, yıllardır yaşadığı sistematik ayrımcılığı ve hak ihlallerini yok saydı! 29 Ocak 1988’de meydanlara indik ve ancak ondan sonra Miçotakis’in söylediği gibi babası tarafından Batı Trakya’da yasalar önünde eşitlik politikası uygulamaya geçirildi ve vatandaşlık haklarımızı geri alabildik. Ülkemizin başbakanı Miçotakis’e buradan sesleniyoruz: Gerçek eşitlik, bölgede yaşayan iki halktan biri olan bizlerin eğitim ve dini özerkliğimizin devlet tarafından iade edilmesi ile olur! Gerekirse eğitim ve dini özerkliğimizin iadesi için yine sokaklara çıkarız! Ülkemize sadık ve demokrasiye inanan bir toplum olarak hak mücadelesi veriyoruz. Miçotakis’in bahsettiği Batı Trakya’da ‘birlikte barış içinde bir yaşam’ toplumumuzun sabrının neticesinde başarılmıştır, Miçotakis’in iddia ettiği gibi ülkemizin başarısı değildir! Ne yazık ki başbakanımız toplumumuzla ilgili sadece kendisinin duymak istediğini söylüyor, gerçekleri değil! Öte yandan ülkemizin başbakanından ziyaretinde Batı Trakya’nın kalkınması ve bölgede yaşayan halkını istihdamı için daha somut açıklamalarda bulunarak geleceğe umut vermesini beklerdim. Zira partiler üstü Trakya Kalkınma Komisyonu da bizzat kendisinin önerisiyle tam da onun için kurulmamış mıydı? Eyalette yapılacak yatırım ve projeler umarım Rodop ve İskeçe illerini de kapsar!” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com, www.anadoluimages.com

GALERİ