ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

10.12.2022

ABTTF Başkanı: “İnsan haklarının tüm dünyada coşkuyla kutlandığı bu önemli günde ülkemizden toplumumuza karşı yürüttüğü sistematik ayrımcılığa son vermesini ve ikili ve uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımıza tam saygı göstermesini talep ediyoruz.”

Bugün Dünya İnsan Hakları Günü! Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etmesinin ardından iki yıl sonra, 1950’de aldığı kararla 10 Aralık’ı Dünya İnsan Hakları Günü ilan etti. Dünya genelinde 10 Aralık, her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bu yılki Dünya İnsan Hakları Günü’nün teması “Herkes İçin Onur, Özgürlük ve Adalet” ve bu tema çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlik ve kampanyalar düzenleniyor. 

BM yaptığı açıklamada, 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilmesinden bu yana geçen on yıllar içinde insan haklarının tüm dünya genelinde daha fazla tanınır ve daha fazla garanti altına alınır hale geldiğine işaret ederek, salgın hastalıklar, çatışmalar, eşitsizlikler, ahlaki açıdan iflas etmiş küresel finansal sistem, ırkçılık, iklim değişikliği gibi yeni ve devam eden zorluklarla karşı karşıya olan dünyada İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde belirtilen değerler ve hakların BM’nin  kimseyi arkada bırakmayan kolektif eylemleri için yol gösterici olduğunu kaydetti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumunun Avrupa ve uluslararası alandaki temsilcisi ABTTF olarak tüm insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde herkesin ırk, dil, din veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bütün hak ve özgürlüklere sahip olduğu açıkça belirtilmektedir. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 74. yılında demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu temel hak ihlallerine maruz kalmakta, sistematik ayrımcılığa uğramaktadır. ‘Türk’ kimliğimizi tanımayan ve inkar eden ülkemiz, ‘Türk’ isimli derneklerimize izin vermemekte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derneklerimiz lehine verdiği kararları Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen yaklaşık 15 yıldır ısrarla uygulamamaktadır. ‘Ülke içinde düşman’ olarak görülen toplumumuzun temsilcileri siyaset ve medyada hedef gösterilmekte, nefret söylemine maruz kalmaktadır. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim ve dini özerkliğimizi çeşitli yasa ve uygulamalarla elimizden alan ülkemiz, özerk okullarımızı kapatmakta, seçilmiş dini liderlerimiz olan müftülerimizi tanımamaktadır. Ülkemizin vatandaşları olarak eşit muamele görmek istiyor, ülkemizden toplumumuza karşı yürüttüğü sistematik ayrımcılığa son vermesini ve ikili ve uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımıza tam saygı göstermesini talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

GALERİ