ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Stilyanidis, Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili gerçekleri çarpıtmayı sürdürdü

30.11.2022

ABTTF Başkanı: “Stilyanidis, geçmişte de birçok kez Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını görmezden gelerek, Batı Trakya’da çoğunluk ve azınlığın bir arada yaşadığı, açık demokratik bir toplum modeli inşa edildiğini iddia etmişti. Haklarımız sürekli ihlal edilirken Stilyanidis’in toplumumuzla ilgili ‘açık demokratik toplum modeli’ iddiası hoş bir sedadan öteye geçemiyor.”

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Yunan Meclisi’nde söz alarak yaptığı konuşmada Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Stilyanidis konuşmasında, 1923 Lozan Antlaşması uyarınca tıpkı devlet okullarında olduğu gibi Azınlık okullarında da Türkçe dilinde ders verildiğini belirterek, bugün 248 caminin bulunduğu (Batı) Trakya’da müftülerin de faal olduğunu ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Stilyanidis, kendisini ‘Hristiyan ve Müslümanların seçtiği Batı Trakya ve Rodop Milletvekili’ diye tanımlayarak yaptığı konuşmasında gerçekleri çarpıtma alışkanlığını devam ettirdi.  Stilyanidis, geçmişte de birçok kez Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını görmezden gelerek, Batı Trakya’da çoğunluk ve azınlığın bir arada yaşadığı, açık demokratik bir toplum modeli inşa edildiğini iddia etmişti. Gerçekler, Stilyanidis’in toplumumuz ve bölgemize dair yaratmaya çalıştığı algıdan çok farklı. Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim ve dini özerkliğimiz yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla bugün gasp edilmiş durumda. Özerk okullarımız her yıl birer birer kapatılıyor, seçtiğimiz müftülerimiz hükümet tarafından tanınmıyor. Ülkemiz, derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını yıllardır ısrarla uygulamıyor ve ‘Türk’ kimliğimizi inkar ediyor. Ülkemiz artık sürekli bir şekilde Lozan Antlaşması hükümlerine uymuyor. Tüm bu gerçekler ortadayken ve haklarımız sürekli ihlal edilirken Stilyanidis’in toplumumuzla ilgili ‘açık demokratik toplum modeli’ iddiası hoş bir sedadan öteye geçemiyor.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ