ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Brüksel’de AP milletvekilleri ile görüştü 

16.11.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 16 Kasım 2022 tarihinde Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin kendisine eşlik ettiği çalışma ziyareti kapsamında Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekilleri, Fransa’nın Korsika bölgesinden François Alfonsi (Yeşiller/EFA) ve Estonya’daki Rus azınlığına mensup Yana Toom (Renew Europe) ile görüştü. 

Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili güncel gelişmeler aktarıldı

AP çatısı altında azınlık hakları ve konuları ile ilgilenen milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ile Yunanistan ve Batı Trakya’da yaşanan güncel gelişmeler aktarıldı.

ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Yunanistan’da siyaset ve medyada Batı Trakya Türk toplumuna yönelik nefret söyleminin son dönemde giderek artış gösterdiğini belirterek, yazılı ve görsel medyada Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden kişilerin hedef gösterildiğini kaydetti. İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in yerel bir televizyon kanalındaki canlı yayında ölümle tehdit edildiğini ifade eden Habip Oğlu, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Milletvekili ve Yunan Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı Charalampos Athanasiou’nun Batı Trakya Türk toplumuna mensup milletvekillerinin milli güvenlik gerekçesiyle dinlenebileceğine dair skandal bir açıklamada bulunduğunu dile getirdi.

Habip Oğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını 14 yılı aşkın süredir uygulamadığını ifade etti. 

Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti alınan eğitim ve din özerkliğini sistematik olarak ihlal etmeyi sürdürdüğünü not eden Habip Oğlu, Batı Trakya bölgesindeki iki dilli özerk Türk okullarının birer birer kapatıldığını, Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftülerin hükümet tarafından tanınmadığını kaydetti.

Görüşmelerde ayrıca Alfonsi’nin eş başkanı olduğu AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nun 2023 faaliyet takvimi ve geleceğe dönük iş birliği konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

GALERİ