ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dışişleri Bakanı Dendias gerçekleri yine inkar etti

22.09.2022

ABTTF Başkanı: “Dışişleri Bakanı Dendias, ülkemizin Batı Trakya Türk toplumunun haklarına saygı duyduğunu iddia ede dursun, isminde ‘Türk’ kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını 14 yılı aşkın süredir uygulamayan ülkemiz demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe saymayı sürdürüyor. Ülkemiz, gerçekleri örtbas etme politikasını daha ne kadar sürdürebilir ki? Gerçek doğrular eninde sonunda ortaya çıkar.”

Ülkemiz Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Batı Trakya Türk toplumuna atıfta bulunduğu açıklamasında Yunanistan’ın insan haklarına ve tabii ki Müslüman azınlığın haklarına kesinlikle saygı duyan bir Avrupa ülkesi olduğunu savunarak Yunanistan’daki Müslüman azınlığın büyüdüğünü, genişlediğini ve iyi yaşadığını ileri sürdü. 

Öte yandan 18.09.2022 tarihli Kathimerini gazetesinde yayımlanan makalesinde akademisyen, siyaset bilimci ve tarihçi Yorgo Mavrogordatos, Batı Trakya’daki azınlığın Türk azınlık olduğunu ifade etti. Mavrogordatos, son yıllarda ısrarla “Yunanistan’da Türk yoktur” söyleminin tekrarlandığını yalnızca “Azınlık” tanımının kullanıldığını belirterek gerçekte tabii ki Yunanistan’da Türk olduğunu ve bu gerçeğin 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Anlaşması ile de sabit olduğunu kaydetti. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Dışişleri Bakanı Dendias, gerçekleri örtbas etme alışkanlığını sürdürdü, Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğini yine inkar etti. Dendias, ülkemizin toplumumuzun haklarına saygı duyduğunu iddia ede dursun, isminde ‘Türk’ kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını 14 yılı aşkın süredir uygulamayan ülkemiz demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe saymayı sürdürüyor. Bizlerin kendimizi ‘Türk’ olarak tanımlamamıza izin vermeyen ülkemiz, diğer taraftan Gümülcine’de Ermenilerin kurduğu etnik kökene atıfta bulunan ‘Ermeni’ isimli derneğe izin veriyor. Ülkemiz, gerçekleri örtbas etme politikasını daha ne kadar sürdürebilir ki? Gerçek doğrular eninde sonunda ortaya çıkar. Birleşmiş Milletler arşivi, ülkemizin insan ve azınlık hakları sicilinin ne kadar zayıf olduğunu gösteren belgelerle dolu ve bu durum Avrupa Birliği’nin eski bir üyesi olan ülkemize hiç yakışmıyor.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ