ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Eski Cumhurbaşkanı’ndan Batı Trakya Türk toplumu hakkında açıklama

20.09.2022

ABTTF Başkanı: “Eski Cumhurbaşkanı’mız hala ülkemizin örgütlenme özgürlüğü hususunda uluslararası hukuka tam riayet ettiğine dair açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Ülkemizin Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü kullanım hakkına yönelik politika ve uygulamaları eski Cumhurbaşkanı’mızın iddia ettiği gibi maalesef hiçbir şekilde ülkemizin üyesi olduğu AB standartları ve taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmamaktadır.” 

Yunanistan Eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, “O Skoufos” isimli Sanat Müziği ve Filoloji Derneği’nin düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada Batı Trakya Türk toplumuna atıfta bulundu. Pavlopoulos konuşmasında, Yunanistan’ın uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin (AB) bir üyesi olarak Batı Trakya’da müftülerin statüsü ve örgütlenme özgürlüğü hakkını kullanma hususları başta 1923 Lozan Antlaşması’nın hükümlerine tam olarak uyduğunu ve bunları her geçen gün kanıtladığını ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Eski Cumhurbaşkanı Pavlopulos, hala ülkemizin örgütlenme özgürlüğü hususunda uluslararası hukuka tam riayet ettiğine dair açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Ülkemizin Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü kullanım hakkına yönelik politika ve uygulamaları eski Cumhurbaşkanı’mızın iddia ettiği gibi maalesef hiçbir şekilde ülkemizin üyesi olduğu AB standartları ve taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmamaktadır. Ülkemiz, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarıların rağmen İskeçe Türk Birliği ile ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını 14 yılı aşkın süredir uygulamamakta, hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe saymaktadır. Sırf toplumumuza ait olduğu için derneklerimizi kapatan veyahut kaydetmeyen ülkemiz, öte yandan isminde etnik kökene atıfta bulunan, mesela Gümülcine’deki Ermenilerin kurduğu derneğe izin vermektedir.” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ