ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan'da kilise-yargı tartışması

05.02.2005
Atina

Yunanistan'da Kilise, yargı ve medya mensupları, aralarından bazılarının görevlerinden kaynaklanan güçlerini kötüye kullandıkları iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Yunanistan Kilisesi'nin üst düzey üyelerinin de karıştığı, bazı yargıçların rüşvet karşılığı, başta uyuşturucu sanıkları olmak üzere, bazı davalarda sanıkların lehine karar verdikleri iddiaları sonucu yaklaşık 20 yargıç hakkında soruşturma açıldı.

Yargıçlarla sanıklar arasında bağlantı sağladığı iddia edilen Papaz Yakovos Yossakis hakkındaysa tutuklama emri çıkarıldı.
Mora Yarımadası'nın güneyindeki Kithira adasından 1997 yılında tarihi eser çalmak suçlamasıyla da karşı karşıya olan Yossakis'in, Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu Hristodulos'a yakın çevresinden olduğu iddiası gündeme getirilirken, Attika Metropoliti Pandeleimon'un da yargıya müdahale eden din adamları arasında olduğu öne sürüldü.

Metropolit Pandeleimon ayrıca, bazı özel televizyon kanalları tarafından ses kasetleri yayınlanarak, eşcinsel ilişkiler içinde olmakla suçlandı.

Yunanistan Kilisesi'nin “Temizleneceğini” açıklayan Başpiskopos Hristodulos, Kilise Yüksek Kurulu'nu suçlanan din adamlarının savunmalarının alınması için toplantıya çağırırken, bir televizyon kanalı da Başpiskopos Hristodulos'un bu göreve getirilmeden önce bir uyuşturucu davasına sanık lehinde müdahale ettiğine ilişkin belge bulunduğunu duyurdu.

Yunan basını, Yunan halkının en güvendiği kurumlar olan Kilise ve yargıdaki çürümüşlüğün ortaya dökülüşünü şoke olmuş bir biçimde izlediği yorumunu yaptı.

HÜKÜMET-MEDYA KAVGASI

Gazeteler ve televizyonlar, yargı-Kilise skandalına geniş bir biçimde yer verirken, Hükümet ile Atina Gazeteciler Sendikası (ESHEA) arasında Yunan basınının deyimiyle “savaş” çıktı.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos'un bazı gazetecilerin birden fazla kamu kuruluşunda görev yaptıklarını ve bunun meslek etiğine uygun olmadığını söylemesiyle başlayan tartışma, hükümetin kamu sektöründe görevli yaklaşık bin 400 gazetecinin ismini ESHEA'ya vermesi ve Sendika'nın bu isimleri internet sitesinde yayımlamasıyla tırmandı.

Yunanistan'da basın mensuplarının birden fazla medya kuruluşunda çalışmaları ve bu arada kamu kuruluşlarında görev almaları yıllardır süren bir uygulama.

(ANKA)

Hürriyet