ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Deutsche Welle: Meriç nehrindeki adacıktaki sığınma krizinde Yunanistan yalan söylemiş olabilir

13.09.2022

ABTTF Başkanı: “Meriç’te yaşananlar ile birlikte Ege Denizi’ndeki geri itmelere baktığımızda ülkemizin sığınmacılara yönelik uluslararası hukuku hiçe sayan tutumunun ve insanlık dışı uygulamalarının bilinçli bir politikanın sonucu olduğu yönündeki görüş güçleniyor. Ülkemiz inkar ya da manipülasyona dayalı politika yürütme zihniyetinden bir an önce kurtulmalı, yalnızca sığınmacılar konusunda değil içeride ve dışarıdaki tüm eylemlerinde gerçekleri esas almalı.”

12 Eylül 2022 tarihli özel haberinde Deutsche Welle, Suriyeli ve Filistinlilerden oluşan 38 sığınmacının Türkiye ve Yunanista arasında sınır oluşturan Meriç nehrindeki bir adacıkta sığınmacıların yardım taleplerine karşın haftalarca mahsur kaldığı olay ile ilgili olarak Yunanistan’ın yalan söylemiş olabileceğini yazdı. 

Çocuk ve kadınların da yer aldığı 38 kişilik sığınmacı grup, Türk-Yunan sınırındaki Meriç nehrinde Yunanistan’ın Kissari köyü yakınlarındaki askeri bölgede mahsur kalmış, sığınmacılar cep telefonundan attıkları konum ve görüntülü mesajlarla yardım çağrısında bulunmuştu. İnsan hakları kuruluşları sığınmacıların gönderdiği konum, fotoğraf ve mesajları Yunanistan polisine bildirmiş ancak Yunanistan tüm teknik imkanlar kullanılarak inceleme yapıldığını fakat grubun yerinin bulunamadığını belirtmişti. Daha sonra Yunanistan, sığınmacıların Türk topraklarında bulunduğunu ve Türk makamlarının durumdan haberdar edildiğini söylemişti. Temmuz ayından beri Yunanistan’a ait askeri bölgedeki adacıkta olan sığınmacılar için 15 Ağustos’ta tahliye operasyonu gerçekleştirildi.

Deutsche Welle, Yunanistan adacık krizinde yalan söylemiş olabileceğini belirtiyor. Zira Yunanistan düzensiz göçü durdurmak amacıyla sınırlarının gözetimi için insansız hava araçları, sensör ve kameralar gibi modern teknolojilerden oluşan Otomatik Sınır Gözetleme Sistemi’nin AB'nin mali desteğiyle genişletti. Habere göre sınır gözetleme kulelerinden biri sığınmacıların bulunduğu adacığa yalnızca iki kilometre mesafede, kullanılan teknolojiyle ilgili resmi veriler hesaba katıldığında sistemin sığınmacıları tespit etmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu nedenle Yunanistan’ın adacık krizinde yalan söylemiş olabileceği görüşü güçleniyor. 

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan, gerçekleri yok saymaya ya da manipüle etmeye yönelik politika tutumunu her alanda uyguluyor. Adacık krizinde gördüğümüz gibi ülkemiz, insanın yaşam hakkını göz ardı ederek uluslararası hukuka aykırı bir biçimde ve uluslararası toplumu manipülatif bir gerçekliğe inandırmaya çalışıyor. Oysa Deutsche Welle’nin araştırması adacıktaki sığınmacıların yeni geliştirilen gözetleme sistemiyle çok daha önceden kurtarılabileceği gösteriyor. Yani gerçek ülkemizin söylediği gibi olmayabilir! Meriç’te yaşananlar ile birlikte Ege Denizi’ndeki geri itmelere baktığımızda ülkemizin sığınmacılara yönelik uluslararası hukuku hiçe sayan tutumunun ve insanlık dışı uygulamalarının bilinçli bir politikanın sonucu olduğu yönündeki görüş güçleniyor. Ülkemiz inkar ya da manipülasyona dayalı politika yürütme zihniyetinden bir an önce kurtulmalı, yalnızca sığınmacılar konusunda değil içeride ve dışarıdaki tüm eylemlerinde gerçekleri esas almalı.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ