ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Tarihi Sümela Manastırı’ndaki ayinin Rum Ortodoks azınlığı ve Batı Trakya Türk toplumu özelinde yansımaları

17.08.2022

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz, anavatanımızın Rum Ortodoks azınlığı başta olmak üzere sınırları içerisindeki gayrimüslim azınlıklara yönelik hoşgörü politikasını örnek almalı ve buradan kendisine dersler çıkarmalı. Dini hoşgörü ve ibadet hakkı konusunda minimum standartları bile yerine getirmekten uzak olan ülkemiz, Temmuz 2022’de meclise sunulan son yasa tasarısında da olduğu gibi taraf olduğu ikili ve uluslararası antlaşmaları bile hiçe sayarak, Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti edilen dini özerkliğini resmen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.”

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin Trabzon ilin Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos 2022 tarihinde dokuzuncusu düzenlenen ayini yönetti. 

Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü”nün kutlandığı ve yaklaşık üç saat süren ayinde din adamlarınca dualar edildi, ilahiler okundu. 

Ayinde yaptığı konuşmada Sümela Manastırı’nın ruhuna ve tarihine uygun korunabilmesi için hassasiyet ve emek veren herkese teşekkür eden Bartholomeos, “Birbirimizi daha iyi tanıyalım, insanları sevelim, farklı kültürleri sayalım. Bu topraklar örnek olsun, çevre ülkeler ilham alsın.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Patrik Bartholomeos, Sümela Manastırı’nda yönettiği ayinde farklı kültür ve dinlerden olanlara saygı ve hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini belirterek, anavatanımızdaki bu güzel uygulamalar çevre ülkelere ilham olmalı diyor. Kendisine tamamen katılıyoruz. En başta da ülkemiz, anavatanımızın Rum Ortodoks azınlığı başta olmak üzere sınırları içerisindeki gayrimüslim azınlıklara yönelik hoşgörü politikasını örnek almalı ve buradan yıllardır haklarını gasp ettiği Batı Trakya Türk toplumu özelinde kendisine dersler çıkarmalı. Tarihi Sümela Manastırı’nda bölgede Rum Ortodoks cemaatinin bulunmamasına rağmen 2010 yılından beri ayin yapılmasına izin verilirken binlerce Müslüman’ın yaşadığı ülkemizin ikinci büyük şehri Selanik’te ibadete açık tek bir cami bulunmuyor, Osmanlı’dan kalan tarihi camilerde yetkili makamlar tarafından bayram namazı kılınmasına dahi izin verilmiyor. Dini hoşgörü ve ibadet hakkı konusunda minimum standartları bile yerine getirmekten uzak olan ülkemiz, Temmuz 2022’de meclise sunulan son yasa tasarısında da olduğu gibi taraf olduğu ikili ve uluslararası antlaşmaları bile hiçe sayarak, Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti edilen dini özerkliğini resmen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.” dedi.

*Fotoğraf: https://haber.aa.com.tr/

GALERİ