ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı Athanasiou’dan skandal açıklama

12.08.2022

ABTTF Başkanı: “Dervişin fikri ne ise zikri de odur”, yani insan kafasının içindeki düşünce ne ise onu dile getirir. Kendi ülkemizde ulusal güvenlik ve kamu düzenine tehdit olarak algılanıyoruz! Maalesef bu algı Athanasiou ile sınırlı değil! Devletin zihniyeti de, günümüz siyasetindeki algı da, medyanın bakışı da bu şekilde! Ötekileştiriliyor, tehdit olarak algılanıyoruz!“

Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve Yunanistan Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı Charalampos Athanasiou, skandal nitelikte bir açıklama yaptı. Athanasiou, Batı Trakya Türk toplumuna mensup Türk milletvekillerini ima ederek Ortodoks olmayıp tamamen farklı bir dini inanca sahip, örneğin kuzey Yunanistan’dan bir Müslüman milletvekilinin komşu bir ülkeye göçmenlerin nereye geleceğine dair bilgi vermesi halinde ulusal güvenliğin öncelikli olması dolayısıyla milletvekilinin dinlenebileceğini söyledi. 

Televizyona verdiği röportajda belirli şartlar altında milletvekillerini dinlemenin yasal olabileceğini belirten Athanasiou, Yunanistan Anayasası’nın haberleşmenin gizliliği ile ilgili 19. Maddesine göre her tür yazışma ve iletişimin gizliliğinin dokunulmaz olduğunu ifade etmekle birlikte aynı maddede milli güvenlik ile ilgili durumlarda yargı makamlarının bu gizliliğe uymakla yükümlü olmadığı hallerin yasayla düzenlendiğini belirtti. Bu duruma örnek olarak Athanasiou’nun Batı Trakya Türk toplumuna mensup Türk milletvekillerini ima ederek milletvekillerinin milli güvenlik gerekçesiyle yasal olarak dinlenmelerinin mümkün olabileceğini söylemesi gündeme bomba gibi düştü. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Charalampos Athanasiou’nun açıklaması tam olarak skandal nitelikte bir açıklama! Yunanistan bir AB ülkesi olmayıp  bir muz cumhuriyeti mi? Athanasiou’nun açıklamasından ne anlayalım? Milli güvenlik gerekçe gösterilerek Meclis’teki milletvekillerimiz tehlike unsuru olarak görülerek dinleniyor mu? Öncelikle milli güvenlik gerekçe gösterilerek yasal olarak yapılan dinleme bunun meşru olduğunu göstermez! Asıl olan Athanasiou’nun milletvekillerinin yasal olarak dinlenebileceğine örnek olarak  parlamentodaki Türk milletvekillerimizi örnek göstermesi ülkede Batı Trakya Türk toplumuna ve toplumumuzu mecliste temsil eden milletvekillerimize bakış açısını açıkça gösteriyor. “Dervişin fikri ne ise zikri de odur”, yani insan kafasının içindeki düşünce ne ise onu dile getirir. Kendi ülkemizde ulusal güvenlik ve kamu düzenine tehdit olarak algılanıyoruz! Dahası Athanasiou’nun konuşmasına bakacak olursak bize casus gözüyle bakılıyor! Bu açıklaması sonrasında Athanasiou istifa etmeli! Üzülerek söylüyorum ki bu algı Athanasiou ile sınırlı değil! Devletin zihniyeti de, günümüz siyasetindeki algı da, medyanın bakışı da şekilde! Ötekileştiriliyor, tehdit olarak algılanıyoruz! Bu ülkenin bir parçası olarak görülmüyor, öyle muamele edilmiyoruz! Geçmişten günümüze devletin Azınlık politikası da bu anlayış ve tutumun yansıması!” dedi. 

GALERİ