ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ocak ayında yüzde 4 enflasyon patlaması

04.02.2005
Yunan İstatistik Kurumu ocak ayında enflasyonda yüzde 4 oranında bir patlama gerçekleşeceğini öngörmektedir. Bilindiği üzere, birkaç gün sonra hükümet 2005 yılı gelir politikasını açıklayacaktır. Söz konusu gelir politikasında kamu personeli için yüzde 3,5 ve emekliler için de bu orandan biraz daha yüksek bir oranda artış öngörülmektedir. Bu durum alım gücü git gide azalmaya başlayan çalışanları düşündürmektedir.

Tabii ki, Ocak ayında enflasyonun artış kaydetmesinin nedeni büyük bir ölçüde tesadüfi nedenlere de bağlıdır. Bu yıl tenzilatlar yortulardan hemen sonra başlamadı ve Şubat ayına ertelendi.

Yunan İstatistik Kurumu Genel Sekreteri E. Kontopirakis şunları açıkladı: "Durum zor. Enflasyonun geçen yıl sonunda kaydedilen oranı yani yüzde 3,1'i ve yine geçen yıl ortalaması olan yüzde 2,9'luk ortalamayı geçmemesi için bu yıl hiçbir ürüne yüzde 3'ün üzerinde fiyat artışı yapılmaması gerekmektedir. Fakat ne yazık ki bu böyle olamıyor."

Kontopirakis sanayi ürünleri, gıda ve içki fiyatlarında düşüş kaydedildiğini, ancak hizmet sektöründeki fiyatların kontrol edilemez bir şekilde artış kaydettiklerini ve bunların kontrol edilemediğini, bunun sonucunda da tehlike çanlarının çalındığını belirtti.

Ocak ayından itibaren geçerli olarak, Mart ayı civarında zamlarını alacak olan kamu sektöründeki çalışanların ve emeklilerin alacakları zam, temel tüketim ürünlerinde kaydedilen fiyat artışlarını ancak karşılayabilecektir. Ayrıca bayram sonrası tenzilatların hemen başlamamış olması da durumu etkilemektedir.

Özel sektörde çalışanlar için durum çok daha vahim. Geçen sene imzalanan toplu sözleşmeye göre 1 Ocak tarihinden itibaren verilen zam oranı yüzde 2,2 olacaktır. 1 Eylül tarihinden itibaren ise yüzde 3,1 oranında bir zam verilecektir. Toplam olarak alacakları maaş oranı yüzde 5,3 görünse bile, bu yıl alacakları ortalama artış oranı yüzde 3,3 olacaktır.

Çiftçi Sigortaları Kurumu (OGA) emeklileri için ayda 15 Euro ve düşük emeklilik maaşı alanlar için de ayda 20 Euro artış verilip verilmemesine hükümet henüz karar vermiş değil.

Kontopirakis'in verdiği bilgilere göre, son üç yıl içinde –Euro’nun hayatımıza girdiği dönem- ev hanımının sepetinde temel gıda ürünlerinde kaydedilen fiyat artışı yüzde 11,1 ile yüzde 26,6 arasında olmuştur. Aynı dönemde, yakıt için kullanılan petrol fiyatındaki artış oranı ise yüzde 40,2 civarındaydı. Temel hizmetler listesinde yer alan 31 hizmete baktığımızda doktor ziyareti, okul veye kurs ücretleri veya basit bir saç kesme ücretinde fiyat artışlarının yüzde 9,5 ile yüzde 20,8 arasında olduğu görülmektedir.

Son yıllarda sadece telekomunikasyon fiyatlarında düşüş kaydedilmiştir. Bunun nedeni ise cep telefonu firmaları arasında yaşanan büyük rekabettir.

Yunanistan, AB ülkeleri arasında en yüksek enflasyonu olan ikinci ülkedir. Birinci sırada yer alan İspanya'nın yıllık enflasyon oranı yüzde 3,5'tir, Yunanistan'ın ise yüzde 3,1. AB'deki ortalama enflasyon oranı ise yüzde 2,3'tür.

Hükümet 2005 yılında enflasyon oranının 2004'ün enflasyon oranının düzeyinde kalacağını öngörmektedir. Daha sonraki yıllar için yapılan tahminlere göre enflasyon 2006'da yüzde 2,8 ve 2007 yılında da yüzde 2,7'ye gerileyecektir. Kamu ve özel sektörde maaşların toplam olarak bu yıl yüzde 5,7, 2006 yılında yüzde 4,9 ve 2007 yılında ise yüzde 4,7 oranlarında artış kaydedeceği tahmin edilmektedir.

Z. Colis
To Vima gazetesinin
13 Ocak 2005