ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan AP Milletvekili Kefalogiannis’ten Lozan Antlaşması hakkında soru önergesi

03.08.2022

ABTTF Başkanı: “Bizce Lozan’ı yanlış okuyan ve yorumlayan Kefalogiannis’in kendisi. Zira bunun için 1923’ten 1967 Albaylar Cuntası dönemine kadar olan dönemde Batı Trakya Türk toplumunun Lozan ile sahip olduğu statü ve haklar çerçevesinde bölgemizdeki uygulamaları incelemesi yeterli olacaktır”

Yunanistan Avrupa Parlamentosu(AP) Milletvekili Manolis K. Kefalogiannis (EPP-Hristiyan Demokratlar), 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nın yıldönümü vesilesiyle anavatan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları konusunda Avrupa Komisyonu'na soru önergesi sundu. Yazılı sorusunda Kefalogiannis, Lozan Antlaşması hükümlerine göre Batı Trakya’da “Müslüman azınlık”, aynı antlaşma hükümlerine göre Türkiye’de İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’da “Yunan Ulusal Azınlığı” tanımlandığını ileri sürdü. Kefalogiannis, Yunanistan’ın Lozan hükümlerine tam olarak uyduğunu ve Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna yönelik olarak antlaşmadan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ileri sürdü. 

Daha önce de Kefalogiannis, Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğü sorunu hakkında 2 Haziran 2021’de düzenlediği webinar hakkında bir önceki AP Başkanı David Sassoli’ye mektup göndererek AP Milletvekili François Alfonsi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin Lozan Antlaşması’na meydan okumayı amaçladığını ileri sürerek etkinliğin iptalini istemişti. 

Brüksel’de bir temsilciliği olan ABTTF,  Kefalogiannis’in yazılı sorusu hakkında AB çevrelerine gönderdiği mektupta Kefalogiannis’in soru önergesinde Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili ifadelerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. ABTTF, Kefalogiannis’in ifadesinin aksine Lozan Antlaşması’nda Yunanistan’da “Müslüman azınlık”, Türkiye’de ise “gayri-Müslim” azınlıklardan bahsedildiğini belirterek Yunanistan’da   Batı Trakya Türk toplumunun 1923’ten 1967’deki Albaylar Cuntası’na kadar devlet ve temsilcisi hükümetler tarafından Türk Azınlık olarak tanımlandığını ifade etti. 

ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun  devlet tarafından kabul edilen ve kullanılan “Türk Azınlık” tanımına uygun olarak eğitim özerkliği kapsamında sahip olduğu çift dilli okulların Türk okulları olarak adlandırıldığını ve bu okullarda eğitim görenlere Türkçe ve Yunanca’nın birlikte yazıldığı karneler verildiğini hatırlattı. ABTTF,  Albaylar Cuntası’nın 1974’te sona ermesi ile ülkede demokrasi tekrar inşa edilirken Batı Trakya Türk toplumuna karşı baskıcı ve ayrımcı politikaların devam ettiğini ifade etti. Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Kıbrıs Krizi ve akabinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna yönelik politikasını değiştirdiğini aktaran ABTTF, o tarihten itibaren Yunanistan’ın ülkedeki Türk kimliğini yok sayarak “ Müslüman Azınlık” tanımını kullanmaya başladığını belirtti. 

Yunanistan’dan  Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğinin tanınmasını talep eden ABTTF, 1967 Albaylar Cuntası öncesinde fiilen uygulanan eğitim ve dini özerkliğimizin iadesini talep ettiklerini mektubunda dile getirdi. Ayrıca ABTTF, Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması için genel bir koruma mekanizması olmaması nedeniyle sorunlarımızın çözümü konusunda ulusal ve Avrupa düzeyinde herhangi bir somut adım atılmamasından kaynaklanan bu durum karşısında AP’nin ve AB Komisyonu’nun aktif bir çaba içerisinde olmasını talep etti. 

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin AP Milletvekili Kefalogiannis’in AB Komisyonu’na sorduğu soruda toplumumuzun statüsü ve bugünkü mevcut durumuna ilişkin ifadeleri gerçeğin bilinçli bir biçimde çarpıtılması anlamına geliyor. Lozan’ı yanlış okuyan ve yorumlayan Kefalogiannis’in kendisi. Bu konuda ABTTF olarak sessiz kalamazdık, zira gerçek bu değil! Bunun için 1923’ten 1967 Albaylar Cuntası dönemine kadar olan dönemde Batı Trakya Türk toplumunun Lozan ile sahip olduğu statü ve haklar çerçevesinde bölgemizdeki uygulamaları incelemesi yeterli olacaktır.” dedi. 

AP Milletvekili Kefalogiannis’in soru önergesinin tam metnine https://www.kefalogiannis.gr/el/nea/eyrwpaika-8emata/o-toyrkos-proedros-sto-plaisio-ths-ana8ewrhtikhs-politikhs-toy-synexizei-na-amfisbhtei-thn-kyriarxia-twn-ellhnikwn-nhsiwn-kai-na-katastrathgei-th-syn8hkh-ths-lwzanhs linkinden ulaşabilirsiniz. 


 

GALERİ