ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Profesyonel askerlerden çok sayıda istifa!

04.02.2005
Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Yunan ordusunun profesyonel askerlerden kurulmasına çalışılan bir dönemde, paralı askerler arasında çok sayıda istifa yaşanmaktadır.

Milli Savunma Bakanlığı yetkililerini düşünceye sevk eden bu gelişme çerçevesinde, 2002 yılından bu yana, kara kuvvetlerindeki toplam 13.254 profesyonel askerden 431 tanesi 'sağlık şartlarını ve bazı özel sorunları gerekçe göstererek' ordudan ayrılmıştır.

Deniz Kuvvetleri’ndeki toplam 1950 profesyonel askerden ise 220 tanesi sivil hayata dönmüştür.

Profesyonel askerler arasında en az istifa, 3 kişiyle, Hava Kuvvetleri bünyesinde olmuştur. Ancak 2002 yılında, 5 seneliğine Hava Kuvvetleri’ne alınan bu profesyonel askerlerin 2005'de 3 yıllık mecburi hizmet süreleri dolacağından, istifaların içinde bulunduğumuz yıl artabileceği değerlendirilmektedir.

Milli Savunma Bakanı S. Spiliotopulos'un 'ordunun gittikçe profesyonelleşeceğini' belirttiği bir dönemde toplam 654 paralı askerin ordudan istifa etmesi dikkat çekici bir gelişmedir.

Bir yandan bu istifalardan doğacak açık, diğer yandan Maliye Bakanlığı’nın yeni profesyonel askerler için ek kadro vermek istememesi, 2008 yılına dek askerlik süresini 6 aya indirmeyi planlayan Yunan askeri uzmanlarını düşündürmektedir.

Proodos
11/01/2005