ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya’da göçmen kökenli girişimcilere yönelik ırkçılık  

23.06.2022

ABTTF Başkanı: “Araştırmanın da açıkça ortaya koyduğu üzere yaşadığımız Almanya’da artık dördüncü ve beşinci kuşak olan göçmen kökenlilerin iş hayatında hala ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalması oldukça üzüntü verici ve kabul edilemez bir durumdur.”

DW Türkçe’nin haberine göre Friedrich Naumann Vakfı ve Almanya Startup Birliği’nin yayımladığı 2022 Göçmen Girişimciler başlıklı araştırmada, Almanya’da göçmenlerin iş kurarken dezavantaja sahip oldukları ve bazen ırkçılığa da maruz kaldıkları kaydediliyor.

Araştırmada Almanya’da çalışan kesimin %25,9’unun göçmen kökenli olduğu, serbest meslek sahipleri arasında bu oranın %23,1, yeni iş kuranlar arasında ise %21,5’e tekabül ettiği belirtiliyor.

Yeni şirket kurmanın önündeki bürokratik engellerin fazla olduğu Almanya’da göçmen kökenlilerin daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen araştırmada, yeni bir iş kurmak isteyen göçmen kökenlilerin devlet dairelerinde, bankalarda, kiralık bir yer ve sermaye bulmada önyargı, ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kaldıkları ifade ediliyor. 

Araştırmada, Almanya dışında doğan her üç girişimciden birinin özellikle kuruluş aşamasında ırkçılığa maruz kaldığının ifade edildiği araştırmada, birinci kuşak göçmen kökenlilerin %32, ikinci kuşak göçmen kökenlilerin ise %17’sinin kendi şirketlerini kurarken kökenleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını belirttikleri kaydediliyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Araştırmanın da açıkça ortaya koyduğu üzere yaşadığımız Almanya’da artık dördüncü ve beşinci kuşak olan göçmen kökenlilerin iş hayatında hala ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalması oldukça üzüntü verici ve kabul edilemez bir durumdur. Alman makamları ülkede kurumsal hale gelen bu ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürmeli, bu olumsuz durumun ivedilikle bertaraf edilmesi için aldığı önlemleri taviz vermeden uygulamalıdır.” 

GALERİ