ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BM Çocuk Hakları Komitesi, Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerini yayımladı 

17.06.2022

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, 3 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihlerindeki 90. oturumunda incelediği ülkemiz Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerini yayımladı. 

BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf olan ülkemize yönelik tavsiyelerin yer aldığı sonuç gözlemlerinde, Komite’nin Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocuklara karşı süregiden ayrımcılık ve olumsuz tavırlardan endişe duyduğu, bu durumun çocukların eğitime erişimini etkilediği, onların sosyo-ekonomik hak ve hizmetlerden faydalanmasını kısıtladığı kaydediliyor.

Komite ülkemizden, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanca ve Türkçe müfredata sahip çift dilli okullarının yeterli sayıda olması ve buralarda kaliteli eğitimin sağlanmasını isteyerek, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların Sözleşme’nin 2,14, 29 ve 30. maddelerine uygun olarak resmi dil Yunanca’nın yanında kendi ana dilleri Türkçe’de kaliteli eğitim almalarının sağlanmasını tavsiye ediyor.

Okul öncesi eğitimin kapsam ve kapasitesinin geliştirilmesi için yeterli mali, insani ve teknik kaynakların tahsis edilmesi yönünde ülkemize çağrıda bulunan Komite, Batı Trakya’da Türk toplumu için yeterli sayıda çift dilli ana okullarının sağlanmasını tavsiye ediyor.  

Komite, sivil toplum kuruluşlarının (STK) çocuklara yönelik hizmetlerdeki önemli rolünü not ederek, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukları temsil eden STK’lar ile iş birliğini yoğunlaştırması ve onları çocuk hakları ile ilgili politika, program ve yasaların oluşturulması, uygulanması ve değerlendirilmesine anlamlı bir şekilde dahil etmesi için ülkemize tavsiyede bulunuyor.    

Komite ayrıca, ülkemizin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Ulusal Konsey’in çalışmaları halka tanıtmasını ve Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukları temsil eden STK’ların söz konusu konseyde temsil edilmesini sağlamasını tavsiye ediyor.

Öte yandan Komite, ülkemizin çocuk göçmenlerin kimlik tespiti gerekçesiyle gözaltına alınması politikasından derin endişe duyduğunu belirterek, ülkemizi göçmen çocukları gözaltına almaya derhal son vermeye ve sığınma hakkı arayan çocuklar ile onların ailelerinin alıkoyma merkezlerinden dışarıya naklini sağlamaya çağırıyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), ülkemizin BM Çocuk Hakları Komitesi’ne sunduğu dördüncü, beşinci ve altıncı dönemler için birleştirilmiş periyodik raporuna yönelik paralel bir rapor hazırlamış, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların eğitim alanında yaşadığı sorunları ayrıntılı olarak aktardığı paralel raporunu geçtiğimiz aylarda Komite’ye iletmişti. 

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerine https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRC/Shared%20Documents/GRC/CRC_C_GRC_CO_4-6_48924_E.pdf linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

GALERİ