ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yargıtay

02.02.2005
Benzer derneklerin tümü nihai olarak feshediliyor.

Yargıtay Genel Kurulunun "İskeçe Türk Birliği" adlı yasadışı oluşumun nihai olarak feshini ilan edecek kararı beklenirken, Yargıtay üyesi D. Kiritsakis, "Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği" isimli bir diğer yasadışı oluşum teşebbüsünün, tüzük onayının reddine ilişkin İstinaf Mahkemesi kararı aleyhine yapılan temyiz başvurusunun da reddedilmesini önerdi.

Yargıtayın raporunda belirtildiği gibi, derneklerin isimleri veya tüzüklerindeki "Türk" ibaresi, etnik değil, sadece dini azınlık olduğunu tanıyan va doğumuzdaki ülkenin yayılmacı toprak taleplerine bir son vererek, Yunanistan-Türkiye sınırını kesin olarak belirleyen Lozan Antlaşmasına aykırı olduğundan dolayı, benzer mahiyetteki her türlü talep reddedilecek.

St. Paterakis başkanlığında toplanan Yargıtay IV. Siyasi Dairesinde "Türk Kadınları" adlı oluşumun iddiaları reddedilmiş, tanınmanın reddedilmesiyle derneğin feshinin ne Anayasayı, ne de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlal etmediği, zira, bu önlemin kamu düzeninin ve ulusal güvenliğin korunması mülahazalarıyla alındığı ve bu mülahazaların her türlü uluslararası sözleşme hükümlerinden üstün olduğu belirlenmiştir.

Diğer bir ifadeyle, burada gözetilen amaç, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde herkesin uyum içinde birarada yaşamasıdır.

"Türk Kadınları" oluşumu ise üyelerini, uluslararası sözleşmelerde tespit edildiği üzere Yunan vatandaşı "Müslümanlar" olarak değil de, "Türk" etnik bilincine sahip Yunan vatandaşları olarak kabul etmektedir. Bu durum da, Yunan egemenliğinde Türk ideallerinin ön plana çıkarılmasına niyetli olunduğunu açıkça göstermektedir.

Al. Avlonitis
Hronos
31 Ocak 2005

Hronos