ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Joan, Yunan insan hakları ihlallerini protesto etti

26.01.2005
Esquerra Republicana de Catalunya Avrupa Parlamento üyesi Bernat Joan Yunanistan’da süregelen insan haklarý ihlalleri hakkýnda Strasburg’ta Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine þikayette bulundu.

Katalan Avrupa Parlamento üyesi ve EFA Baþkan vekili özellikle ülkenin Makedon ve Türk azýnlýklarýna karþý süregelen ayrýmcýlýk ve hoþgörüsüzlük hakkýnda kaygý duymaktadýr. Bunu Yunan Yüksek Mahkemesinin Ýskeçe Türk Birliðine kapatma kararý takip etmiþtir.

Strasburg Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin Yunan otoritelerine karþý daha önceki kararlarýna raðmen, bunu Türk ve Makedon isimli dernekleri reddetme veya kapatýlmaya zorlanmasý takip etmiþtir.

Avrupa Parlamento üyesi Bernat Joan þöyle dedi:

“Yunan otoritelerinin süregelen hoþgörüsüzlüðü hakkýndaki haberleri duymak beni çok kaygýlandýrdý. Bana öyle geliyor ki anlaþma maddelerini göz önünde bulundurmasak bile, bu temel insan haklarýnýn açýkça ihlalidir. Yunanistan, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesiyle geçmiþte de ters düþmüþ ve yaptýrýmlara maruz kalmýþtýr, ama görünen o ki bu Yunan otoritelerinin tutumuna çokta fazla etki etmemiþtir.

Müdahale ve baský olmaksýzýn barýþçýl ve baðýmsýz derneklerin haklarýný tanýmak zorundalar. Avrupa Birliðine girmek isteyen ülkelere azýnlýklarýn korunmasýný içeren “Kopenhag Kriterleri”nin þart koþulduðu bir zamanda hali hazýrda bazý Avrupa Birliði üyelerinin bu þekilde davranmasý ironiktir.
Ýþte bu nedenden dolayý Yunan otoritelerinin süregelen insan haklarý ihlallerine dikkatlerini çekmek için Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine yazýyorum.”

Not:

Sidiropoulosda ve diðerlerinde, 10 Temmuz 1998 Yunan Yargýlamalarýnda AÝHM Florinadaki “Makedon Kültürü Evi” derneðinin isminin kabul edilmemesi Avrupa Ýnsan Haklarý konvensiyonun 11.maddesiyle garanti edilen derneklerin özgürlüðüne müdahale olarak görmüþtür. AÝHM’nin bu kararýndan 5 yýl sonra, üyeleri tarafýndan tekrarlanan baþvurulara raðmen bu dernek hala isimlendirilememiþtir.