ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yargıtay, İskeçe Türk Birliği'nin faaliyetlerine son verdi

26.01.2005
Yargıtay Genel Kurulunun kararıyla, 1927 yılından beri faaliyet gösteren İskeçe Türk Birliği'nin, bu isim altında faaliyetlerini sürdürebilme umudu sona erdi. Bu dernek, Trakya İstinaf Mahkemesinin olumsuz kararının ardından Yargıtaya temyiz dilekçesi sunmuştu. Ancak, Yargıtay Genel Kurulunun geçen günkü toplantısında oybirliğiyle alınan karar, hayalkırıklığı yarattı. Genel Kurul, Yargıtay Savcısı D. Linos'un, bahsekonu birliğin adı ile tüzüğünün varolmayan bir azınlık sorunu yaratılmasına yol açacağı iddiasını, ayrıca, Lozan Antlaşmasına göre (Batı) Trakya'da Türk değil, "Müslüman Helen" vatandaşlar bulunduğu yolundaki gerekçesini kabul etti.

Yargıtay Genel Kurulunun kararının önümüzdeki ay yayınlanacağı ve böylece bu konunun kapanacağı belirtiliyor. Ancak, İskeçe Türk Birliği Başkanı Çetin Mandacı'ya göre bu konu kapanmıyor. Çetin Mandacı, birliğin talebinin Yargıtay tarafından kabul edileceğini umduğunu, ancak, bunun gerçekleşmediğini ve bu nedenle hayalkırıklığı yaşadığını belirtti. Mandacı, yapılabileceklerin henüz tükenmediğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilebileceğini ifade ederek, azınlığın etnik bir yapısı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Yargıtay'ın kararına saygılı olduğunu belirten Çetin Mandacı, imalı konuşarak, "1927 yılından beri bu isim altında yasal olarak faaliyet gösteren bir dernek, 1983 yılında Yunanistan için birdenbire sorun olmuştur" dedi.

Embros
18 Ocak 2005