ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni Kalkınma Yasası’yla öngörülen farklı yatırım teşviklerinin dağıtımında adil davranılmalı!

08.02.2022

ABTTF Başkanı: “Batı Trakya’ya sağlanacak tüm yatırım ve kalkınma teşviklerinin Türk toplumu ve çoğunluğa ait işletmeler arasında mutlaka adil ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını hükümetten talep ediyoruz. ABTTF olarak partiler üstü Trakya Kalkınma Komisyonu’na sunduğumuz somut önerilerimizde de vurguladığımız üzere bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla atılacak her adımda Türk toplumu da dikkate alınmalıdır.”

Yunanistan Meclisi’nde 2 Şubat 2022 tarihinde kabul edilen Yeni Kalkınma Yasası’na göre yatırım teşviklerinin Batı Trakya’daki her bir il için özel olarak belirlenmesi öngörülüyor. Yeni yasa, bugüne kadarki tüm kalkınma yasalarından farklı olarak Batı Trakya’yı ilk kez bir bütün olarak değil bölgedeki iller bazında ele alıyor.

İlgili yasa uyarınca hükümet tarafından Meriç ili için yüzde 60, Rodop ve İskeçe illeri için ise yüzde 30 oranında sübvansiyon sağlanması öngörülüyor. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yeni Kalkınma Yasası ile ülkemizde ilk kez Batı Trakya’daki iller için farklı teşvik oranları belirlendi. Bahse konu yasada, Batı Trakya Türk toplumunun nüfusunun çoğunluğunu oluşturduğu Rodop ili ve nüfusunun neredeyse yarısını oluşturduğu İskeçe ilinin Meriç iline nazaran daha az oranda hibe desteği alması öngörülüyor. İşte tam da bu noktada Batı Trakya’ya sağlanacak tüm yatırım ve kalkınma teşviklerinin Türk toplumu ve çoğunluğa ait işletmeler arasında mutlaka adil ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını hükümetten talep ediyoruz. ABTTF olarak partiler üstü Trakya Kalkınma Komisyonu’na sunduğumuz somut önerilerimizde de vurguladığımız üzere hükümet tarafından bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla atılacak her adımda Türk toplumu da dikkate alınmalıdır. Bunun aksine bir durum, Türk toplumunun siyasi, sosyal ve ekonomik alanda yıllardır uğradığı ayrımcılığın yeni bir örneği olacak, Batı Trakya’da dengeli bir kalkınmanın sağlanmasını mümkün kılmayacaktır.” dedi.