ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

10.12.2021

ABTTF Başkanı: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 73. yılının kutlandığı bu özel günde ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı temel hak ihlalleri ve sistematik ayrımcılığın son bulmasını, ülkemizden demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine tam saygı göstermesini istiyoruz.”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, bundan 73 yıl önce, 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etti, iki yıl sonra, 1950’de aldığı kararla da 10 Aralık’ı Dünya İnsan Hakları Günü ilan etti. 10 Aralık, tüm dünya genelinde her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

İnsan hakları alanında bir dönüm noktasını ifade eden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin aynı insan haklarına sahip ve eşit olduğu ilan edilmiştir. BM, bu yılki Dünya İnsan Hakları Günü’nün temasını “Eşitlik – Eşitsizlikleri azaltmak, insan haklarını geliştirmek” olarak ilan etti.

BM yaptığı açıklamada, eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkelerinin insan haklarının merkezinde yer aldığının ve kökleşmiş ayrımcılığın toplumlardaki en korunmasız grupları etkilediğini belirterek, kalkınmada insan hakları temelli yaklaşımın öneminin altını çizdi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF olarak tüm insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz. İnsan hakları alanında en önemli belge olan ve tüm dünyanın kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 73. yılında ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu en bariz şekilde temel hak ihlalleri ve sistematik ayrımcılıkla yüz yüzedir. Kolektif olarak kendimizi tanımlama hakkımızın reddedildiği, ‘Türk’ kimliğimizin inkar edildiği ülkemizde ‘Türk’ isimli derneklerimiz yasaklıdır. Ülkemiz, Trakya Kalkınma Komisyonu örneğinde olduğu gibi her fırsatta ikili ve uluslararası antlaşmalarla sahip olduğumuz hakları tümüyle ortadan kaldırmaya çalışmakta, politika ve uygulamalarıyla İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni görmezden gelmektedir. Ülkemizden toplumumuza yönelik uyguladığı ayrımcılığa son vermesini, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine tam saygı göstererek, hak ve özgürlüklerimiz ile ilgili antlaşmalardan doğan yükümlüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz.” 

*Fotoğraf: www.un.org

GALERİ