ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, 2021 Temel Haklar Forumu’na katıldı

12.10.2021

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 11-12 Ekim 2021 tarihlerinde Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından düzenlenen Temel Haklar Forumu’na katıldı. Hibrid formatta gerçekleşen Forum’a ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti.

Günümüzde Avrupa’nın karşı karşıya olduğu insan hakları ile ilgili zorlukların yaklaşık 150 farklı oturumda tartışıldığı 2021 Temel Haklar Forumu’na uluslararası kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve uzmanlar katıldı. Forum’da yaptığı açış konuşmasında FRA Direktörü Michael O’Flaherty, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile geçen son iki yılın ardından düzenlenen Forum’un ümit verici olduğunu ve Forum’da ele alınan konuların toplumlarda insan haklarının pekişmesi için bir yol haritası olarak görülebileceğini kaydetti. 

Forum’da ABTTF dört farklı oturuma katıldı. “Kamusal finanse edilen nefret söylemini izleme” başlıklı oturumda konuşan Slovenya’dan bağımsız gazeteci Lenart Kucic, artan otoriter eğilimlerle birlikte medyanın özgür bir şekilde ifade etme alanının daraldığına belirterek Macaristan örneğini verdi. Yükselen popülist görüşlerle birlikte nefret söyleminin endişe verici boyutlara ulaştığını not eden Kucic, sosyal medya platformlarının sorumlularının nefret söylemini kontrol etmek için önlem almaları gerektiğini vurguladı. 

“Dezenformasyon zamanlarında içerik yönetimi ve ifade özgürlüğü” başlıklı oturumda söz alan İtalya Bocconi Üniversitesi’nden Oreste Pollicino, dezenformasyona karşı çok daha etkin ve aktif politikalara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Aynı oturumda konuşan İngiltere Gözetim Kurulu Üyesi Alan Rusbridger, Facebook skandalının sosyal medya platformlarının yetkili makamlarca denetlenmesinin ne derece şart olduğunu gösterdiğini ifade etti.

“İnsan hakları temel gelir gibi yerelden başlar” başlıklı oturumda konuşan Polonya’dan araştırmacı ve aktivist Angelina Kussy, demokrasinin gerçek anlamda işlemesi için yerel bazda güçlenmesi ve salgın ile birlikte temel gelirin artık daha makro düzeyde uygulanması gerektiğini söyledi. Temel gelirin yerel düzeyde çok olumlu sonuçlar doğurabildiğine işaret eden Kussy, temel gelirin bir dönüştürücü gücü olduğunu ve bunun için herkesin desteğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“Bilgi edinme özgürlüğü: bir insan hakkı” başlıklı son oturumda konuşan Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Hukuk Fakültesi’nden Anja Münzer, bilgi edinme özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğunu ve tüm vatandaşları ilgilendirdiğinin altını çizerek, bilgi eksikliği olduğunda bilinçli kararların verilemeyeceğini, bilgi özgürlüğünün tam olarak korunması için herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade etti. 
 

GALERİ